Skip to main content

Άμεση έγκριση μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ζητεί ο Μπαρόζο

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα επεσήμανε o Ζοζέ Μπαρόζο σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα εργαλείο βοήθειας.
Να εγκρίνουν «το ταχύτερο δυνατόν» τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα «για να χρησιμοποιηθεί, αν παραστεί η ανάγκη», ζήτησε αργά χθες το βράδυ από τους ηγέτες όλων των μελών της ΕΕ, o πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μπαρόζο, και ενώ κορυφώνεται ο ιδιότυπος εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα. Τον εμφύλιο αυτό τροφοδότησε νωρίτερα χθες και ο ίδιος ο Μπαρόζο με τις δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως παραδοχή αποτυχίας του ευρώ.

Χθες το βράδυ, ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο δε θέλησε να προβεί σε εικασίες ως προςενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και επεσήμανε ότι «η σημερινήκατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι θα πρέπει να επιτευχθείσυμφωνία για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Επιτροπή από την πλευρά της είναι έτοιμη να προτείνει ένα εργαλείο βοήθειας προς την Ελλάδα, αποτελούμενο από ένα συντονισμένο σύστημα διμερών δανείων», τόνισε ο πρόεδρος Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δε σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη.

«Καλώ τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν αναφορικά με αυτό το εργαλείο,το ταχύτερο», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στιςΒρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να παρατείνουμε περισσότερο την παρούσακατάσταση», υπογράμμισε.

Η δήλωση Μπαρόζο εκτιμάται ότι συνδέεται με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν πρόσκλησης των δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.