Skip to main content

Άμεση έναρξη ακμαιοκτονιών για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τις διαδικασίες για την άμεση έναρξη ραντισμάτων για την καταπολέμηση των μεγάλων κουνουπιών (ακμαιοκτονίες), με επίγεια μέσα, σε εστίες μολυσμένων κουνουπιών, στην Κεντρική Μακεδονία, θα αναλάβουν τα
Τις διαδικασίες για την άμεση έναρξη ραντισμάτων για την καταπολέμηση των μεγάλων κουνουπιών (ακμαιοκτονίες), με επίγεια μέσα, σε εστίες μολυσμένων κουνουπιών, στην Κεντρική Μακεδονία, θα αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό ανακοινώθηκε, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Στη σύσκεψη προήδρευσε η Γενική Γραμματέας, Μαρία Λιονή, και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, της «Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης», του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας του νομού Σερρών και εταιρειών που διενεργούν ψεκασμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το οποίο διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ, θα επεκτείνει το πρόγραμμα και με επιπρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η κ. Λιονή, στο πλαίσιο ημερίδας που έγινε σήμερα στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για τον ιό του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε ότι θα συσταθεί σε κάθε νομό της Περιφέρειας μία τοπική επιτροπή δράσης η οποία θα έρχεται σε επαφή με την κεντρική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, είχε ζητήσει τις περασμένες μέρες, με επιστολή του στην υπουργό Υγείας, την έγκριση και άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος ακμαιοκτονίας που εκπόνησαν οι τοπικοί φορείς.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του σχετικού προγράμματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2009, ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη των Οικολόγων είχε προβάλλει ενστάσεις για τη μέθοδο της ακμαιοκτονίας καθώς, όπως είχε τονίσει, είναι διαφορετική από τη μέθοδο καταπολέμησης των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, διότι απαιτεί τη χρήση νέας δραστικής ουσίας που είναι επικίνδυνη και τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Μιχάλης Τζόλλας είχε αναφέρει ότι η ανώτατη επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει κάθε ουσία και έχει την ευθύνη έγκρισης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.