Skip to main content

«Άμεση λύση» για εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ προανήγγειλε ο Χατζηδάκης

Θα προχωρήσουμε γρήγορα για τη ΛΑΡΚΟ, τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την «αποφασιστικότητά του» να δρομολογήσει άμεσα τη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ μέσω κάποιας μορφής εκκαθάρισης εν λειτουργία επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα αυτή την ώρα και το θέμα σέρνεται επί 35 χρόνια. Η ΛΑΡΚΟ χρωστά 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, έχει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στα 135 εκατ. ευρώ - προστιθέμενα στα προηγούμενα – της έχουν καταλογιστεί περιβαλλοντικά πρόστιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων της. Διότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα.

» Αναφορικά με το πώς θα προχωρήσουμε, υπάρχει μια απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που δίνει μια διέξοδο και να προχωρήσει η επιχείρηση καθαρή βαρών. Πιο συγκεκριμένα, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων (και επειδή η επιχείρηση δεν μπορεί να τις επιστρέψει), θα τεθεί σε κάποια διαδικασία εκκαθάρισης. Εμείς θέλουμε να είναι και θα είναι εκκαθάριση εν λειτουργία. Θα δούμε αυτές τις μέρες με βάση ποιο νόμο. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σύμφωνε με την απόφαση αυτή, σε πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο πακέτα: το εργοστάσιο, δηλαδή, από τη μια πλευρά και το ορυχείο από την άλλη. Θα γίνει διαγωνισμός την ίδια μέρα, με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα μεν και τα δε.

» Θεωρώ ότι θα υπάρξει επενδυτής και αυτό θα είναι καλό και για τους εργαζομένους διότι θα τελειώσει αυτό το καθεστώς ανασφάλειας. Πραγματικά, δεν πάει άλλο. Το ποσό που οφείλει στη ΔΕΗ δεν θα πληρωθεί, αλλά αν αφήσουμε να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και η ΔΕΗ δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις!».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειονότητά τους θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή. «Και τούτο επειδή είναι μια πολύ ειδική δουλειά αυτό που κάνουν με το νικέλιο, χρειάζεται εξειδίκευση και επομένως θα τους προσλάβουν με όρους αγοράς, δηλαδή ότι παίρνουν οι εργαζόμενοι σε παρόμοιες εξορυκτικές βιομηχανίες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκκαθάρισης, ο υπουργός ΠΕΝ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά νομικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. «Η διαδικασία θα εκκινήσει αμέσως τις επόμενες μέρες, αλλά ακριβές χρονοδιάγραμμα θα υπάρχει όταν τοποθετηθούν οι εκκαθαριστές θα έχουμε σαφέστερη εικόνα. Δεν θέλουμε να αργήσουμε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Και για τους εργαζόμενους δεν είναι καλό να υπάρχει μια ανασφάλεια και για την επιχείρηση και για τη ΔΕΗ που πρέπει να τελειώσει κι αυτή με αυτό το τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε.