Skip to main content

Άμεση παράταση των αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών ζητεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Επιστολή Μπίλλια προς ΥΠΑΠΕΝ: Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητεί την άμεση παράταση της ισχύος των προσωρινών αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών

Άμεση παράταση της ισχύος των προσωρινών αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών, έως ότου οριστικοποιηθούν και διευθετηθούν τα ζητήματα των εξετάσεων και της ύλης, προχωρώντας «το συντομότερο στις αναγκαίες τροποποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί με το Ν.4280/2014», ζητεί με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Τσιρώνη, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

Στην επιστολή του, ο κ. Μπίλλιας αναφέρει ότι οι νέες διατάξεις πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας εξεταστικών διαδικασιών, που δεν θα υποβαθμίζουν την επιστημονική υπόσταση των μηχανικών, ενώ παράλληλα θα δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ενεργειακής επιθεώρησης, σε αυτούς που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Καλεί, δε, τον κ. Τσιρώνη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, ενώ δηλώνει ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραμένει στη διάθεση του για συνεργασία σε οποιαδήποτε επίπεδο.

Εξάλλου, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/ΤΚΜ, «οι μηχανικοί, για ακόμα μία φορά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι λόγω των δύο διαφορετικών νομοθετημάτων: με το  πρώτο, η Πολιτεία δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, την ύλη και τα ποσοστά επιτυχίας, αποτρέποντας ουσιαστικά τους μηχανικούς από το να συμμετάσχουν στην εξεταστική διαδικασία, ενώ στο δεύτερο διατήρησε και δεν έδωσε παράταση στην ισχύ των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών έως τη λήψη των τελικών αποφάσεων της. Το "μάρμαρο" τελικά το πληρώνουν οι μηχανικοί από τους οποίους αφαιρείται επαγγελματικό αντικείμενο και φυσικά οι πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Αναλυτικά η επιστολή προς το ΥΠΑΠΕΝ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Σχετικά με την άσκηση καθηκόντων Ενεργειακού Επιθεωρητή, με βάση την παρ. 23 του άρθρου 10 του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α 269), προβλέπονται τα εξής: «23. Η παρ. 6 του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010 (Α΄ 177), που προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174), τροποποιείται ως εξής: «6. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης και έως 30.6.2015 για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στα οικεία Μητρώα του άρθρου 5, ο υποψήφιος Ενεργειακός Επιθεωρητής πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω προσόντα: α) Να είναι Διπλωματούχος Μηχανικός ή Αρχιτέκτονας, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή Πτυχιούχος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή μηχανικός που έχει αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ’ εφαρμογή του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78). β) Να παρακολουθήσει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που εγγράφονται στα οικεία Μητρώα, οφείλουν να υποβάλουν στα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης εκδιδόμενο από το ΤΕΕ κατά τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος έως 30.6.2015. Από την 1η Ιουλίου 2015 διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και απολύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης.»

Επίσης, το άρθρο 54 του Ν.4280/2014 προβλέπει ότι:

Στο άρθρο 31 του ν. 4111/2013 (Α' 18) προστίθεται νέα παράγραφος 12 ως εξής:

«12. α) Από την έναρξη διενέργειας της εξεταστικής διαδικασίας, η συμμετοχή στις εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών θεωρείται επιτυχής όταν ο υποψήφιος συγκεντρώσει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της μέγιστης προβλεπόμενης βαθμολογίας, τόσο κατά την εξέταση του κύκλου των εισαγωγικών μαθημάτων, όσο και κατά την εξέταση του κύκλου των κυρίων μαθημάτων. Το ανωτέρω ποσοστό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.β) Με όμοια απόφαση ορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα εκπαίδευσης των Ενεργειακών Επιθεωρητών, όπως οι ελάχιστες προδιαγραφές και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι φορείς εκπαίδευσης, τα προσόντα των εκπαιδευτών, το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος, η διδακτέα ύλη και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
δ) Έως την έκδοση των αποφάσεων των ανωτέρω εδαφίων β' και γ' της παρούσας, διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις της υπ' αριθμ. οικ. 192/2011 (Β' 2406) κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, εξαιρουμένης της παραγράφου 11 του άρθρου 7 αυτής, η οποία καταργείται.»

Λόγω της παραπάνω προσθήκης, αρκετοί μηχανικοί ανέβαλαν την άμεση συμμετοχή τους στις εξετάσεις, αναμένοντας την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για επανακαθορισμό της διδακτέας ύλης και του ποσοστού επιτυχίας.

Αυτό είχε ως συνέπεια έως σήμερα να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις και να έχουν πιστοποιηθεί ως μόνιμοι ενεργειακοί επιθεωρητές, περίπου 400 μηχανικοί σε όλη την επικράτεια, αριθμός προφανώς ελάχιστος για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Εν τω μεταξύ δεν προχώρησε  η παράταση της προθεσμίας έως τις 31.12.2015, όπως είχε εξαγγελθεί (νομοσχέδιο Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις).

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην ισχύ των προσωρινών αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών, έως ότου η πολιτεία οριστικοποιήσει και διευθετήσει τα ζητήματα των εξετάσεων και της ύλης, προχωρώντας  το συντομότερο στις αναγκαίες τροποποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί με το Ν.4280/2014».