Skip to main content

Άμεση προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ζητεί ο ΙΟΒΕ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσει απόλυτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η άνοδος των spreads οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα μέτρα που έπρεπε να λάβει. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία, επεσήμανε μεταξύ άλλων τη μεγάλη αδυναμία που αντιμετωπίζεται για είσπραξη φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ, τη διόγκωση της παραοικονομίας, καθώς και τη μη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης, εκτίμησε ότι η εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης και κατά συνέπεια του βιοτικού επιπέδου τα επόμενα χρόνια, θα χειροτερεύουν με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια πενταετία για να αποκτήσουμε το ίδιο βιοτικό επίπεδο που είχαμε το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε ότι τα spread δεν είναι πολύ υψηλά μόνον στον μακροπρόθεσμο δανεισμό (10ετή ομόλογα) αλλά ακόμη και στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Ο κ. Χαρδούβελης ήταν κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς μεταξύ άλλων το 82% τους χρέους της είναι εξωτερικό. "Οι ξένοι δανειστές μας ποτέ δεν θα ήθελαν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Θα μας δανείσουν για να τους αποπληρώσουμε τα χρέη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είπε ότι δεν πρέπει να κάνουμε απλά μόνον αυτά που λένε οι αγορές, αλλά και κάτι παραπάνω, προκειμένου να αποκτήσουμε την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη απέναντι τους.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε απελπιστικά να λάβει μέτρα και επεσήμανε ότι χρεοκόπησε "ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το κράτος μέχρι σήμερα", δηλαδή με δανεικά και με διόγκωσή του.

Ο αναπληρωτής του τομέα πολιτικής ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε τραγικά λάθη, αναφέροντας ότι πρώτος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στο εξωτερικό για πιθανή χρεοκοπία της χώρας μας, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις υπουργών, όπως του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού και του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου για άδεια Ταμεία.

Ο κ. Καράογλου πρόσθεσε ότι η ΝΔ ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ ΑΕ), Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, επεσήμανε ότι η πώληση της δημόσιας περιουσίας της χώρας δεν μπορεί να μας σώσει από την κρίση, όπως υποστηρίζεται από μερικούς. Η ΚΕΔ ΑΕ διαχειρίζεται σήμερα 71.000 ακίνητα, περιουσία του υπουργείου Οικονομικών. Το 40% από αυτά φαίνεται να είναι καταπατημένα, είπε ο κ. Φωτόπουλος και εκτίμησε ότι η σωστή αξιοποίηση σε βάθος διετίας-τριετίας, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και να αυξήσει και τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνον φορέα που θα διαχειρίζεται την περιουσία του Δημοσίου, έναντι πολλών φορέων και οργανισμών που υπάρχουν σήμερα (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Αξιοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων κλπ).