Skip to main content

Άμεσο λουκέτο στα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα για κορωνοϊό

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ θα σφραγίζονται άμεσα οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους λειτουργίας που έχουν τεθεί σε ισχύ

Άμεσο λουκέτο στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες που έθεσε η κυβέρνηση, προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας που δημοσιεύτηκε χθες στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση θα επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης και έπειτα θα «τρέχουν» οι προθεσμίες για την παροχή εξηγήσεων και θα αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο για την οριστική επιβολή της κύρωσης.

Ουσιαστικά, μόλις διαπιστωθούν παραβάσεις η επιχείρηση θα σφραγίζεται καθώς σύμφωνα «η προθεσμία υποβολής καθώς και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης/οργανισμού/φορέα, το οποίο επιβάλλεται παραχρήμα με τη διαπίστωση της παράβασης από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές».

Υπενθυμίζεται πως οι σχετικοί κανόνες προβλέπουν ότι εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την επίδοση της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας ο ελεγχόμενος μπορεί να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που έδωσε χθες στο «φως της δημοσιότητας» η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από την 1η.6.2020 έως και την 8η.6.2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 232 έλεγχοι σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτών, βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαιθρίου εμπορίου (ν.4497/2017) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 23.400 ευρώ.