Skip to main content

Αμφίπολη: Πράσινο σε δύο μελέτες για την προστασία του Τύμβου Καστά

Γεωτεχνική και Στατική μελέτη αποτελούν το προοίμιο του κύριου κορμού του έργου για την αποκατάσταση του σπουδαίου μνημειακού συνόλου

Εγκρίθηκε η Γεωτεχνική και Στατική μελέτη για την προστασία του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη και του περιβάλλοντος χώρου του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Οι μελέτες αυτές αποτελούν και το προοίμιο του κύριου κορμού του έργου για την  αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού μνημειακού συνόλου, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στις 28 Ιουνίου, είχε δηλώσει από την Αμφίπολη ότι στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι να αρχίσει αμέσως η διαδικασία δημοπράτησης των συνεπαγόμενων των μελετών έργων, προκειμένου εντός του β΄ 15ημέρου του Σεπτεμβρίου 2020 να ξεκινήσει η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του μνημειακού συνόλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη Γεωτεχνική μελέτη αποκαθίσταται χωματουργικά η περιοχή γύρω από το Ταφικό Μνημείο. Με τον σχεδιασμό αυτό επιτυγχάνεται η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του μνημείου από ωθήσεις γαιών ακόμα και σε περίπτωση ακραίου σεισμού. Μετά από εκτενή ανάλυση των δεδομένων προκρίθηκε μια απολύτως αναστρέψιμη τεχνική λύση, η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο επίχωση, με υλικό του ίδιου του Τύμβου, που προέρχεται από παλαιότερες ανασκαφικές δραστηριότητες, καθώς και με ελαφροβαρή υλικά για την αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας των πρανών, επάνω από την καμάρα του Ταφικού Μνημείου. Με το συγκεκριμένο γεωτεχνικό σχεδιασμό εξασφαλίζεται επιπλέον η στεγάνωση του Ταφικού Μνημείου και η προστασία του  από τις επιπτώσεις των ομβρίων υδάτων.  

Η στατική μελέτη έχει ως στόχο την περιγραφή των αναστηλωτικών επεμβάσεων και των μέτρων προστασίας, τα οποία σε αλληλεπίδραση με τα μέτρα της γεωτεχνικής μελέτης, θα φέρουν το μνημείο σε κατάσταση ασφαλείας με τη διατήρηση ελάχιστων εσωτερικών στερεωτικών διατάξεων. Στη φάση αυτή, χάρη σε αυτή την επέμβαση το μνημείο καθίσταται ασφαλές για να το επισκεφθούν επιστήμονες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου, καταλήγει η ανακοίνωση.