Skip to main content

Αμπάς: Θετική εξέλιξη η έκκληση Λαπίντ - Να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, κατέρρευσαν το 2014.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε την Πέμπτη ο Γιαΐρ Λαπίντ για «λύση δύο κρατών»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκκληση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, για λύση δύο κρατών είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι η απόδειξη θα είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

«Η πραγματική δοκιμασία της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας αυτής της στάσης είναι η ισραηλινή κυβέρνηση να επιστρέψει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μια ομιλία κατά την οποία καταδίκασε σε μεγάλο βαθμό την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Από το 2014 έχουν σταματήσει οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα -περιοχές που οι Παλαιστίνιοι αναζητούν για ένα ανεξάρτητο κράτος- στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, κατέρρευσαν το 2014.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας «δύο κρατών», η οποία περιλαμβάνει τη ειρηνική συνύπαρξη του ισραηλινού και παλαιστινιακού κράτους έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

«Η εμπιστοσύνη μας στην επίτευξη ειρήνης που βασίζεται στη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο δυστυχώς μειώνεται λόγω των κατοχικών πολιτικών του Ισραήλ», είπε ο Αμπάς, αποκαλώντας το Ισραήλ «καθεστώς απαρτχάιντ».

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.

Ορισμένοι αμφισβητούν εάν παραμένει εφικτή η λύση των «δύο κρατών».

«Το Ισραήλ δεν μας άφησε κανένα κομμάτι γης στο οποίο μπορούμε να ιδρύσουμε το ανεξάρτητο κράτος μας λόγω της ξέφρενης επέκτασης των εποικισμών του. Πού θα ζήσει ο λαός μας με ελευθερία και αξιοπρέπεια;», είπε ο Αμπάς.
Αμφιλεγόμενος ο ρόλος της Δύσης στην επίτευξη συμφωνίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εποικισμούς του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, με τις αρχές της χώρας να αμφισβητούν αυτό τον ισχυρισμό, περιγράφοντας την περιοχή ως βιβλικό προνόμιο και αμυντικό προπύργιο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Χίλαντ Ερντάν, δήλωσε μέσω tweet την Παρασκευή ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν αυτοί που είχαν απορρίψει τα ειρηνευτικά σχέδια στο παρελθόν.

Η αναφορά του Λάπιντ για μια φόρμουλα δύο κρατών ήταν η πρώτη από έναν Ισραηλινό ηγέτη στη σκηνή των Ηνωμένων Εθνών εδώ και χρόνια και απηχούσε την πρόσφατη υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ για την πρόταση που παρέμενε αδρανής εδώ και καιρό.

Ο Λάπιντ μίλησε λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μακροχρόνιο αντίπαλο ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Αμπάς είπε ότι ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν τη φόρμουλα των δύο κρατών, στην πραγματικότητα παρεμπόδισαν την εφαρμογή της, αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος και αφαιρώντας την ευθύνη από το Ισραήλ.

Ζήτησε, τέλος, από τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν το καθεστώς κράτους για την Παλαιστίνη και να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό της κατοχής του Ισραήλ.