Skip to main content

Άμπελοι: Το χωριό με την αμπελουργική παράδοση που επενδύει στον οινοτουρισμό

Η 29χρονη Κωνσταντίνα Γούλα, με εφαλτήριο το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη», θέλει να αναδείξει τους Αμπέλους σε χωριό οίνου μέσω του ιστορικού τοπικού αμπελώνα

Οραματίζεται να αναδείξει το χωριό της, τους Αμπέλους του δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες, σε προορισμό οινοτουρισμού και να πετύχει την αναγνώριση της ιστορικότητας του τοπικού αμπελώνα, που χρονολογείται στην αρχαιότητα. Με εφαλτήριο το οικογενειακό οινοποιείο-αποσταγματοποιείο «Κτήμα Τ’ Αποστόλη» η 29χρονη Κωνσταντίνα Γούλα, δεύτερη γενιά της επιχείρησης που δημιούργησε ο πατέρας της Απόστολος, έχοντας στα χέρια της ένα μεταπτυχιακό στον οινοτουρισμό και το μάρκετινγκ οίνου από το Institut Supérieur du Vin στο Μονπελιέ, αλλά και την αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της, κάνει μεγάλα σχέδια. Σε συνεργασία με τα άλλα δύο τοπικά οινοποιεία του χωριού, το Κτήμα Ρωμαλίδη και το Κτήμα Ακριτίδη, δρομολογεί διαδικασίες για την ανάδειξη των Αμπέλων σε χωριό οίνου, αλλά και επαφές με την Unesco για να αναγνωριστεί ο τοπικός αμπελώνας, που φτάνει τις 3.000 στρέμματα, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως αναφέρει άλλωστε στη Voria, στην περιοχή οι Βισάλτες ασχολούνταν με το κρασί πριν ακόμα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ έχουν βρεθεί δύο αρχαία πατητήρια που χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο. Η ίδια θεωρεί πως η ιστορικότητα του τόπου αναφορικά με τον οίνο δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο και θα μπορούσε να του χαρίσει μεγάλες προοπτικές οινοτουριστικής ανάπτυξης. Μάλιστα, η φυλλοξήρα δεν χτύπησε το χωριό, με τα αμπέλια να είναι στο σύνολό τους προφυλλοξηρικά.

Στο πλαίσιο των φιλόδοξων σχεδίων για την ανάδειξη του οινικού χαρακτήρα του χωριού στο επόμενο διάστημα, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο θα διοργανωθεί στους Αμπέλους μια γιορτή κρασιού, με γευσιγνωσίες, τοπικά εδέσματα, μουσική και ομιλίες, που την πρώτη μέρα θα φιλοξενηθεί στην πλατεία του χωριού και τη δεύτερη στο οινοποιείο.

Η αμπελουργική παράδοση

Λίγα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή κάποιες οικογένειες Ελλήνων προσφύγων ξεκίνησαν από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Βάρνα με τα κάρα τους κουβαλώντας μαζί τους ό,τι πολυτιμότερο είχαν ως ανάμνηση από τις χαμένες πατρίδες. Ανάμεσα σε αυτά κι ένα δεμάτι κλήματα από τα αμπέλια της γης που άφησαν πίσω τους. Έπειτα από πολλές κακουχίες κατόρθωσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, ένα χωριό που βρισκόταν στις δυτικές υπώρειες του Βερτίσκου όρους, στην επαρχία Βισαλτίας του νομού Σερρών. Μέσα σε λίγα χρόνια από την εγκατάστασή τους ανέπτυξαν την αμπελοκαλλιέργεια χάρη στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και το κατάλληλο υπέδαφος δημιουργώντας τον μεγαλύτερο αμπελώνα στο νομό Σερρών και μετονομάζοντας το χωριό τους σε «Άμπελοι» το 1934. Για 70 χρόνια καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο παράγοντας κρασί και τσίπουρο και προμηθεύοντας μεγάλες ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις. Μία από τις οικογένειες οινοπαραγωγών του χωριού ήταν και η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γούλα.

Το 2004 ο γιος του, Απόστολος Γούλας, προχώρησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου επισκέψιμου οινοποιείου με σκοπό να συνεχίσει την μακραίωνη αμπελοοινική παράδοση των κατοίκων της περιοχής. Σε συνεργασία με την οικογένεια Γαλάτση που είχε παράδοση στην αποσταγματοποιία, έκανε τα πρώτα του βήματα, που οδήγησαν στο «Κτήμα τ’ Αποστόλη», ένα επισκέψιμο οινοποιείο-αποσταγματοποιείο, το οποίο παρουσίασε την πρώτη του παραγωγή το 2006. Το οινοποιείο, που διαθέτει σήμερα 65 στρέμματα αμπελώνα, συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια.

Η Κωνσταντίνα Γούλα μεγαλώνοντας άκουσε πολλές ιστορίες από τον αμπελουργό παππού της και τον πατέρα της γύρω από τις δοκιμασίες, αλλά και τις χαρές της δημιουργίας ενός αμπελουργού. Και παρόλο που επέλεξε αρχικά να σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, το εργασιακό της πέρασμα από τον τουρισμό, αλλά και οι επαφές της με γευσιγνωσίες στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν, της άνοιξαν ένα νέο επαγγελματικό δρόμο, οδηγώντας την στον οινοτουρισμό. Η απόφαση της να τα αφήσει όλα πίσω και να κυνηγήσει το όνειρό της την οδήγησε στη Γαλλία, όπου σπούδασε και έζησε για 3 χρόνια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των οινικών της αναζητήσεων όμως το οικογενειακό οινοποιείο «το Κτήμα τ’Αποστόλη» ήταν η δικιά της πολιτισμική κληρονομιά που καλούνταν να συνεχίσει. Έτσι, επέστρεψε το 2019 στην Ελλάδα με την αφορμή και της ανακαίνισης του οινοποιείου, ώστε να το κάνει πραγματικό προορισμό οινοτουρισμού. Σήμερα το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη» καλλιεργεί chardonnay, merlot, cabernet sauvignon και syrah από ξένες ποικιλίες και μαλαγουζιά και μοσχάτο Σάμου από ελληνικές.

Μάλιστα, διαθέτει έξι ετικέτες οίνων, με ετήσια παραγωγή 10.000 με 15.000 φιαλών, αλλά και τσίπουρο με και χωρίς γλυκάνισο. Προσεχώς δε θα δημιουργήσει και ένα τσίπουρο με βιολογικό χυμό ρόδι, τον Εροδικό. Έχει μάλιστα αγοράσει ακόμα 10 στρέμματα όπου σχεδιάζει να φυτέψει μαλαγουζιά και ξινόμαυρο. Επίσης, με τα άλλα δύο τοπικά οινοποιεία δρομολογούν και φυτεύσεις δύο γηγενών ποικιλιών, του ζουμιάτη και του βαρνέικου, το καθένα στις δικές του εκτάσεις, ώστε να προχωρήσουν σε πειραματικές οινοποιήσεις.

«Θα ήθελα να αναγνωριστεί η ιστορικότητα του τοπικού αμπελώνα και να έχουμε κρασιά που να ανταποκρίνονται στο terroir, αλλά και ως οινοποιείο να παράγουμε αυθεντικούς οίνους, προσφέροντας παράλληλα οινοτουριστική φιλοξενία υψηλού επιπέδου» λέει η Κωνσταντίνα Γούλα.