Skip to main content

«Αν πει το ναι ο Τζήκας, κανένα θέμα με το ασυμβίβαστο»

Τι θα γίνει με το ασυμβίβαστο του προέδρου της ΔΕΘ, σε περίπτωση που αποφασίσει να πει το «ναι» στην πρόταση Τσίπρα να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Γράφει ο Σαλονικιός

Ημέρες έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων βιώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία που αναζητούν εναγωνίως υποψήφιο για το δήμο Θεσσαλονίκης. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι διαβουλεύσεις δείχνουν να έχουν ολοκληρωθεί και πλέον είναι η ώρα των αποφάσεων. Πηγές της Πειραιώς τονίζουν ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ληφθεί η τελική απόφαση για το πρόσωπο το οποίο θα στηρίξει η ΝΔ. Κάθε καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων λειτουργεί σε βάρος των επιδιώξεων του κόμματος καθώς το πράγμα αντί να μαζεύεται, απλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι χθες δύο ακόμη στελέχη δήλωσαν «παρών» με αναρτήσεις τους στο facebook. Πρόκειται για τον πρώην γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κούβελα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν την απάντηση του Τάσου Τζήκα στην πρόταση που του έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα θέμα ασυμβίβαστου το οποίο υπάρχει για τον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO, δεν δείχνει να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του «Κλεισθένη» (υπήρχε και στο άρθρο 14 του «Καποδίστρια») μεταξύ αυτών οι οποίοι έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας είναι και οι πρόεδροι δημοσίων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO.

«Αν πει το ‘ναι’ ο Τάσος αυτό λύνεται σε μια ώρα», τονίζει στη Voria.gr κυβερνητική πηγή, υπαινισσόμενος την ψήφιση ειδικής τροπολογίας και υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Στις 8 Απριλίου 2014, έπειτα από ένα δραματικό παρασκήνιο μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε ειδική τροπολογία προκειμένου να μπορεί ο Γιάννης Μπουτάρης να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου 2014. Πρόκειται κατ’ ουσία για το ίδιο ακριβώς ασυμβίβαστο στο οποίο σκοντάφτει και η περίπτωση Τζήκα, δηλαδή και τότε ο δήμαρχος έπρεπε να είχε παραιτηθεί από πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου 18 μήνες πριν από τις εκλογές, κάτι που όμως εκείνος δεν είχε κάνει. Κι έτσι το πρόβλημα λύθηκε με την ψήφιση ειδικής διάταξης.

Στις 9 Απριλίου 2012, δύο ημέρες πριν να διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές του Μαΐου η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου είχε φέρει νομοθέτημα – σκούπα για την αυτοδιοίκηση στο οποίο μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβανόταν και διάταξη η οποία επέτρεπε και στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες να μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του περιφερειάρχη, σε περίπτωση που ο τελευταίος θα εξέπιπτε από το αξίωμά του. Έως τότε, δικαίωμα συμμετοχής στη μάχη της διαδοχής είχαν μόνον οι αιρετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μετά την ψήφιση αυτής της ρύθμισης δικαίωμα διεκδίκησης του αξιώματος είχε και ο κ. Τζιτζικώστας, αφού προηγουμένως, βέβαια, το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων είχε επικυρώσει την πρωτόδικη καταδίκη κατά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έκπτωσή του.