Skip to main content

Ανάβουν τα αίματα στη μάχη της διαδοχής

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ. Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία θα ανακοινώσει σήμερα ο Δημήτρης Σιούφας.
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, καθώς έχουν απομείνει τρεις ημέρες πριν την ψηφοφορία της Κυριακής, ενώ όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος.

Παράλληλα, υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη τάχθηκε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης. «Η συνεχής με επιτυχία παρουσία τα τελευταία 20 χρόνια στα κοινά του τόπου καθώς και οι ξεκάθαρες θέσεις που έχει για την λειτουργία με διαδικασίες αξιοκρατικές και δημοκρατικές του κόμματος είναι εγγύηση για την συνοχή, προοπτική και το μέλλον μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης που θέλουμε όλοι τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ιωαννίδης.

Ο Δημήτρης Σιούφας θα ανακοινώσει εντός της ημέρας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Χίου, Κώστας Μουσουρούλης, ο ευρωβουλευτής, Ιωάννης Τσουκαλάς, η πρώην βουλευτής Επικρατείας, Χρύσα Καρύδη, ο νομάρχης Χανίων, Γρ. Αρχοντάκης, 130 ΟΝΝΕΔιτες της Μαγνησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας, καθώς και επτά από τους οκτώ εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ στα σωματεία Συγκοινωνιών.

Με δήλωσή της στηρίζει την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα. Επίσης, στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά τάσσεται ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στο νομό Αρκαδίας.

Ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Ανδριανός με δήλωσή του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να τηρήσει ίσες αποστάσεις από τους τρεις υποψηφίους προέδρους του κόμματος, αν και έχει πάρει την απόφασή του, όπως σημειώνει.

«Δεν ήμουν εγώ στους «καπεταναίους της ήττας»»

Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων μεταφέρθηκε η προεκλογική μάχη Σαμαρά - Μπακογιάννη, κατά την περιοδεία τους στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο Α. Σαμαράς, σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα η Ν. Μπακογιάννη.

«Ανάμεσα στους ΄΄καπεταναίους της ήττας΄΄ που καιρό πριν τις εκλογές υποστήριζαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για λόγους που όλοι γνωρίζουν δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα, τόνισε πως μιλάμε για έθνος και εθνικό συμφέρον και απέρριψε το χαρακτηρισμό του ευρωσκεπτικιστή, επισημαίνοντας πως όσοι τον υιοθετούν είναι και παντελώς απληροφόρητοι, «γιατί για έθνος μιλάνε πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό σημείωσε πως από παλιά διαφώνησε με τη «διπλή ονομασία» και δήλωσε δικαιωμένος σήμερα «για μιαν Ιστορία που μου στοίχισε 11 χρόνια στην ΄΄πολιτική έρημο΄΄».

Στο σημείο αυτό επέκρινε τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως οδηγεί «βήμα-βήμα την Ελλάδα σε απευθείας διαπραγμάτευση με τα Σκόπια».

Τέλος, αφήνοντας νέες αιχμές κατά της κ. Μπακογιάννη, τόνισε πως «το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» δεν θέλει να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όποιος διαφωνεί μαζί του ειδικά στα εθνικά θέματα και στα θέματα κοινωνικής ευαισθησίας στην οικονομία. Επιθυμούν να έχουν απέναντί τους κάποιον που να συμφωνεί μαζί τους. Κι εγώ δεν είμαι αυτός. Ας μη μιλάνε λοιπόν, κάποιοι, για «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Διότι όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο».

Ντ. Μπακογιάννη: Ανοιχτό ή αναχρονιστικό κόμμα;

Μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη, η κ.Μπακογιάννη έθεσε και πάλι το γνωστό δίλημμα ανάμεσα σε «ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα» και σε «ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές».

«Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;», επανέλαβε.

Είμαι περήφανη, πρόσθεσε, γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας, που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. «Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα! Λέγεται συστράτευση! Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός».

 Ψωμιάδης
:«Είμαι εδώ»

«Είμαι εδώ και η λέξη αποχωρώ ή υποχωρώ δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου, διότι μπήκα για να μείνω κι όχι για να φύγω», τόνισε από την Τρίπολη ο κ. Ψωμιάδης.

«Μπήκα όχι για προσωπικό συμφέρον, αλλά για να περάσει κάποια στιγμή σ΄ αυτή την παράταξη ο λόγος του προδομένου, του ξεχασμένου νεοδημοκράτη. Γιατί σήμερα θυμήθηκαν ορισμένοι το καταστατικό, τις οργανώσεις, τα μέλη».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε πως «ιδιοκτήτης του κόμματος δεν είναι κανένας παρά μόνο ο λαός και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ξαναμιλήσουμε με το λαό».

Επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει κανέναν στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι δεν χρωστάει σε κανένα και με κανέναν δεν κάνει παζάρια.

Σήμερα, η κα. Μπακογιάννη θα μιλήσει σε εκπροσώπους των μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων και σε γιατρούς καιθα παραστεί σε πάρτι της Νεολαίας. Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί σε Ρέθυμνοκαι Ηράκλειο, ενώ ο κ. Ψωμιάδης θα έχει επαφές με υποστηρικτές του στηΘεσσαλονίκη.