Skip to main content

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η 4η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία των ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με τις αντίστοιχες ελληνικές-Διαδικασία αναχώρησης από το λιμάνι.

Στη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της πόλης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η 4η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Μάχης των ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων και των εκπαιδευτικών αποστολών που πραγματοποίησε με έδρα το Στεφανοβίκειο σε συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Επρόκειτο για ένα τμήμα της ευρύτερης άσκησης των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τίτλο Atlantic Resolve, με το συγκεκριμένο τμήμα του Αμερικανικού Στρατού να βρίσκεται σε διαδικασίας αποχώρησης χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω μονάδα αποτελείται από 300 άτομα προσωπικό και 37 αεροσκάφη, τα οποία είναι τύπου Chinook, δηλαδή μεταφορικά, επιθετικού τύπου Black Hawk και Apache, καθώς και τηλεκατευθυνόμενα UAV.



Τα αεροσκάφη μαζί με τα οχήματα της μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης, μέχρι την οριστική αναχώρηση τους για τις ΗΠΑ, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ έδωσε σήμερα το παρών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώσστα και αξιωματικούς του ΕΣ, προκειμένου όπως είπε να ευχαριστήσει τους στρατιώτες της 4ης ταξιαρχίας αλλά και για να ακούσει την πολύ θετική αποτίμηση  της εμπειρίας τους στην Ελλάδα.

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες πάνω στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, με ασκήσεις βουνού στον Όλυμπο, ασκήσεις στη θάλασσα και άλλες περιοχές της χώρας», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε το υψηλό επίπεδο δυσκολίας να μεταφερθεί στην Ελλάδα το συγκεριμένο τμήμα του στρατού των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του λιμανιού

Ο κ. Πάιατ έσπευσε να αναφερθεί στην επισήμανση που του έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που όπως είπε η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών είναι μια απόδειξη της αφοσίωσης της Ελλάδας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, αλλά και της αφοσίωσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από τη συνεργασία που είχαμε από την παρουσία μας στην 83η ΔΕΘ, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται εδώ», σημείωσεο κ. Πάιατ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται «ιδιαίτερα για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό συνδέεται με το ενδιαφέρον μας για την επιτυχία και την ευρωστία της Βόρειας Ελλάδας και των περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης».

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε πως είναι η δεύτερη φορά που αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για διευκόλυνση μεταφοράς των στρατευμάτων του κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Ευρώπη.



Μάλιστα επισήμανε ότι ο διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Κρίστοφερ Καβόλι επισκέφθηκε το Στεφανοβίκειο τον προηγούμενο μήνα μένοντας ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το επίπεδο των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη η εντολή της ηγεσίας των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη ήταν να γίνει εντονότερη η παρουσία τους στην περιοχή, με ενίσχυση της συνεργασίας με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Πάιατ σε σχετική ερώτηση δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για το πότε οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν και πάλι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ωστόσο είπε πως είναι πεπεισμένος ότι θα επανέλθουν κάποια στιγμή.

Από την πλευρά του περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι οι ασκήσεις με τους συμμάχους επιβεβαιώνουν την υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων μας.



«Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί χειριστές μας είπαν ότι βρήκαν αυτή τη συνεργασία χρήσιμη», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και προσέθεσε:

«Οι Ένοπλες μας δυνάμεις αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πανέτοιμες και ισχυρές, αποδεικνύουν ότι μπορούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο να υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».