Skip to main content

Αναχώρησαν από το «Βενιζέλος» 234 πρόσφυγες για τη Λυών της Γαλλίας

Παρών στο αεροδρόμιο ήταν και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έκανε έκκληση να γίνονται δεκτοί πρόσφυγες από περισσότερες χώρες, εκτός της Συρίας.

Αναχώρησαν από την Ελλάδα με ειδική πτήση τσάρτερ 234 πρόσφυγες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Λυών της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) - Γραφείο Ελλάδας.

Όσοι, πάντως, από αυτούς μίλησαν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους κατοίκους της και ανέφεραν, πως θα τους λείψει.

Παρόντες ήταν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Τζιανλούκα Ρόκο.

Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τη γαλλική Δημοκρατία, που ανταποκρίθηκε, όπως δήλωσε, στις υποχρεώσεις της προς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως με αυτή την ομάδα, συμπληρώνονται συνολικά 22.000 πρόσφυγες, που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πρόσθεσε πως ακόμα 5.000 άτομα ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν.

Επιπλέον, ζήτησε από την ΕΕ να «χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ», καθότι -όπως είπε- έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, που γίνονται δεκτοί για μετεγκατάσταση είναι Σύροι (75%), λιγότερο Ιρακινοί και ακόμα πιο λίγοι από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως πρέπει «να σταματήσει η υποκρισία με τα ασυνόδευτα ανήλικα». Εξήγησε, ότι ακόμα γίνεται διαχωρισμός βάσει της υπηκοότητας, των χαρακτηριστικών και άλλων κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα είναι το ίδιο το παιδί. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, ο μικρός αριθμός μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

(Φωτογραφία αρχείου)