Skip to main content

Αναχώρησαν για Αθήνα από τη Ρωσία οι 143 Έλληνες πολίτες

Η ειδική πτήση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και συντονίστηκε από την πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία

Με ειδική πτήση της «Aegean» αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο Σερεμέτγεβο («Sheremetyevo») της Μόσχας, 143 Έλληνες πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εξελίξεων που σχετίζονταν με την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Ρωσία. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ειδική πτήση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και συντονίστηκε από την πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, σε συνεργασία με τα τρία γενικά προξενεία της Ελλάδος στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσσίσκ.

Νωρίτερα, με το ίδιο αεροπλάνο είχαν καταφθάσει στη Μόσχα 84 Ρώσοι που βρίσκονταν στην Ελλάδα, σε μία ένδειξη φιλίας και συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη ρωσική πλευρά στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει η ελληνική πρεσβεία.

Από τη μεριά της, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα χαρακτήρισε παράδειγμα πρακτικής αλληλεγγύης κρατών στις συνθήκες της πανδημίας τη μεταφορά των Ρώσων πολιτών στη Μόσχα με την ειδική πτήση που πραγματοποίησε η Ελλάδα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Ρωσία. «Σήμερα πραγματοποιήθηκε η ειδική πτήση Αθήνα - Μόσχα της Aegean, με την οποία, μετά από ευγενική πρόταση της κυβέρνησης της Ελλάδας, επαναπατρίστηκαν περισσότεροι από 80 Ρώσοι πολίτες, που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στην πατρίδα πριν τη διακοπή των τακτικών πτήσεων. Πρόκειται για ανθρώπους όχι μόνο από τη Μόσχα, αλλά και από την Αγία Πετρούπολη, το Πσκοφ, άλλες περιφέρεις της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Ρωσίας. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και έξι παιδιά, δυο από αυτά με αναπηρία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία αναδεικνύει πως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας των ρωσικών και των ελληνικών αρχών επιλύθηκαν γρήγορα όλα τα ζητήματα σχετικά με τη διοργάνωση της πτήσης και εκφράζει βαθιά ευγνωμοσύνη «στην ελληνική πλευρά για την άμεση ανταπόκρισή της στη διευθέτηση όλων των τεχνικών θεμάτων και για τη μεταφορά στη Μόσχα των Ρώσων πολιτών».

Τέλος, εκφράζει ευχαριστίες στον Έλληνα επιχειρηματία Μπ.Μουζενίδη ο οποίος, όπως σημειώνει η ρωσική πρεσβεία, παραχώρησε πούλμαν για τη μεταφορά 34 Ρώσων πολιτών από τη Βόρεια Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

φωτογραφία αρχείου