Skip to main content

Ανάδειξη της «επενδυτικής Ελλάδας» από την Invest in Greece

Η εταιρία Invest in Greece, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού της προγράμματος για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε επενδυτικές
Η εταιρία Invest in Greece, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού της προγράμματος για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε επενδυτικές αποστολές σε Κίνα και Κορέα, από τις 2 έως και 6 Νοεμβρίου 2009, σε συνεργασία με τα Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών της Ελλάδας στο Πεκίνο και τη Σεούλ, αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πεκίνο από τις 2-4 Νοεμβρίου, η Invest in Greece συμμετείχε στην 1st China Overseas Investment Fair με περίπτερο που εισέπραξε θετικά σχόλια από τους διοργανωτές. Η COIF αποτελεί την πρώτη στρατηγική προσπάθεια της Κίνας για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και χωρών από ολόκληρο τον κόσμο. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 100 εθνικοί και περιφερειακοί φορείς προώθησης επενδύσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για μια αγορά, η οποία κατά το 2008 πραγματοποίησε Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αξίας 521,5 δις δολαρίων, αυξημένες σε σχέση με το 2007 κατά 196,7%.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της Invest in Greece στο Πεκίνο περιελάμβανε επίσης, ένα επενδυτικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν 200 κινεζικές επιχειρήσεις, παρουσιάσεις, με θέμα το πλαίσιο χρηματοδότησης του νέου επενδυτικού νόμου για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, τις υπηρεσίες που προσφέρει στους επενδυτές η Invest in Greece, αλλά κυρίως τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι οι κυριότεροι από αυτούς τους τομείς.

Μνημόνια συνεργασίας υπογράφτηκαν, τέλος, μεταξύ της Invest in Greece, εκπροσωπούμενη από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Απόστολο Τσουκαλά και τους ομολόγους του από τον Οργανισμό Beijing Investment Promotion Agency και τον Οργανισμό China Beijing Equity Exchange (CBEX), τα οποία δημιούργησαν τη θεσμική βάση περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της προώθησης των επενδύσεων, αλλά και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της αποστολής του Invest in Greece στην Κίνα. Στις ομιλίες τους, τα ηγετικά στελέχη υπογράμμισαν τη σημασία των συμφωνιών για το αμοιβαίο όφελος των δύο λαών και οικονομιών και υποσχέθηκαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την προώθηση της νέας συνεργασίας. Η υπογραφή των μνημονίων έλαβε χώρα σε επίσημο δείπνο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Πεκίνο, προς τιμήν των οικονομικών συνεργατών της στη χώρα, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 130 επιχειρήσεων, κρατικών οργανισμών, συλλογικών φορέων, διπλωματικών αρχών και ΜΜΕ.

Οι τρεις, πιο πάνω, δράσεις προσέλκυσαν συνολικά 400 άμεσα ενδιαφερόμενους υποψηφίους επενδυτές, ενώ για τα επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ενημερώθηκαν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιπλέον 500 κινεζικοί φορείς και εταιρίες. Στις 5 και 6 Νοεμβρίου, τα στελέχη της Invest in Greece επισκέφθηκαν τη Σεούλ στην Νότιο Κορέα. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η εκεί Πρεσβεία της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Korean Chamber of Commerce and Industry, συμμετείχαν 90 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, κρατικών οργανισμών, φορέων, διπλωματικών αρχών και ΜΜΕ. Σκοπός της δράσης ήταν κι εκεί η υλοποίηση επενδυτικού σεμιναρίου, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, όπως οι ΑΠΕ και οι ΤΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον βιομηχανοποιημένων χωρών παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια προβαίνει σε σημαντικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Το 2008 οι Κορεατικές άμεσες επενδύσεις σε ξένες χώρες ανήλθαν στα 36 δις δολάρια, εκ των οποίων τα $36 δις κατευθύνθηκαν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ