Skip to main content

Αναδιάρθρωση χρέους «βλέπει» ο Καρατζαφέρης

Εκτίμηση βόμβα από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στη Βουλή, ο οποίος χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο η ανάπτυξη παραμένει απούσα, ενώ εκτίμησε ότι μοναδική σανίδα σωτηρίας απ
Εκτίμηση βόμβα από τον Γιώργο Καρατζαφέρη στη Βουλή, ο οποίος χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο η ανάπτυξη παραμένει απούσα, ενώ εκτίμησε ότι μοναδική σανίδα σωτηρίας αποτελεί μια συμφωνία με την Κίνα.

«Κακά τα ψέματα. Θα γίνει και αναδιαμόρφωση του χρέους. Δεν βγαίνουν οι υποχρεώσεις μέχρι το 2013, με ανυπαρξία ανάπτυξης. Αυτό στη γλώσσα των οικονομολόγων λέγεται ελεγχόμενη πτώχευση. Δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη, αλλά δεν βλέπω πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Εκτός αν αποφασίσουμε και συμφωνήσουμε ότι ο "κεχαγιάς" θα μείνει για πάντα στο κεφάλι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Κατά τον ίδιο το επόμενο διήμερο μπορεί να αλλάξει το μέλλον της χώρας, να αλλάξει ο σφιχτός εναγκαλισμός με την τρόικα, καθώς υπάρχει «η διάθεση της Κίνας είναι να μπει γερά στην Ευρώπη, να μπει δυνατά στο ευρώ». Απευθυνόμενος, δε, στα κυβερνητικά έδρανα σημείωσε: «Οι δικοί σας χειρισμοί θα αποδείξουν πόσο είστε διατεθειμένοι να αποδράσουμε, να πιάσουμε την μοναδική ίσως ευκαιρία να της χώρας να βγει από το από το Μνημόνιο, όπου μας οδηγήσατε αναγκαστικά».

Καταλήγοντας και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επανέλαβε ότι χαιρετίζει τη συγχώνευση των τραπεζών και μίλησε για «θετικό» ειδύλλιο μεταξύ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Eurobank.

Όπως είναι φυσικό, τα όσα υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με υπεύθυνη ηγεσία και εδώ που έχει βρεθεί κάθε στιγμή και κάθε μέρα κρίνεται».

«Δεν είδα να αναφέρετε ότι υπάρχει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, στην δίνη της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα, ήταν δακτυλοδεικτούμενη και θα κατέρρεε. Αυτή η κυβέρνηση, χάρη στον πρωθυπουργό της με το προσωπικό του κύρος και τη συμβολή του, ήταν καθοριστική για την αναστροφή του κλίματος. Αν μη τι άλλο, αναφορικά με τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής σε συνάρτηση με τα οικονομικά ζητήματα, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», επεσήμανε.

Καταλήγοντας κατά την δευτερολογία του ο κ. Ξυνίδης είπε πως η περιγραφική και η καταγγελτική πολιτική δεν είναι κάτι που το έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και το πολιτικό σύστημα, έχει ανάγκη να ακούει συγκεκριμένα πράγματα με ονοματεπώνυμο και υπογραφή. «Εμείς θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού παρότι έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ιστορικής δυσκολίας στιγμές. Έχουμε όλη την δυνατότητα και μετά την πρώτη μεγάλη μπόρα που πέρασε θα διαχειριστούμε σε κείνη την κατεύθυνση τις υποθέσεις της Πολιτείας και του ελληνικού λαού ούτως ώστε στο τέλος να δικαιωθούν και οι προσπάθειές του», τόνισε.

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, είπε ότι το Μνημόνιο αποτελεί προϊόν κακοδαιμονίας για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα επικαλέστηκε το κείμενο του Μνημονίου σε τρία σημεία του για να «αιτιολογήσει» το γιατί δεν «μπορούσε» η χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερους όρους δανεισμού.