Skip to main content

ΑΝΑΔΟΜΩ: Ταυτόχρονη δραστηριότητα σε 30 εργοτάξια

Η τεχνική εταιρεία ΑΝΑΔΟΜΩ μετρά επί του παρόντος περισσότερα από 30 ενεργά εργοτάξια - Τα δύο έργα που παραδίδει αυτό το διάστημα.

Περισσότερα από 30 ενεργά εργοτάξια μετρά επί του παρόντος η ΑΝΑΔΟΜΩ, τεχνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από 10 χρόνια, εντοπίζοντας το κενό στην αγορά των ανακαινίσεων.

Αυτό επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ANADOMO Group of Companies, κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο “BUILD Constructive News”, συνδρομητικό καθημερινό ηλεκτρονικό newsletter που αφορά τις κατασκευές, την αρχιτεκτονική και το Design, το Real Estate, τις υποδομές και τα σημαντικότερα επενδυτικά έργα στη χώρα μας.

Σε αυτά ανήκουν δύο έργα που ανέλαβε η εταιρεία για λογαριασμό Ισραηλινών επενδυτών, όπως εξηγεί στο Build ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΔΟΜΩ, Νίκος Κωνσταντινίδης. Πρόκειται για την αναπαλαίωση ενός νεοκλασικού στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Διοικητηρίου, το οποίο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, με την επωνυμία 72AD, και ένα project μετατροπής ενός βιομηχανικού κτηρίου, επίσης στο κέντρο της πόλης, το Urban Penthouse, που αφορά πλέον σε επιπλωμένα στούντιο τα οποία χρησιμοποιούνται ως φοιτητικά διαμερίσματα.

Παράλληλα, η ΑΝΑΔΟΜΩ παραδίδει τις προσεχείς ημέρες το Hotel Pefkohori Beach, Έλληνα επιχειρηματία, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, το οποίο παρέμενε κλειστό για περισσότερα από 15 χρόνια. Βασικό χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αποτελείται από εργατοτεχνίτες. «Ο στόχος της εταιρείας ήταν ξεκάθαρος ως προς την ενασχόλησή της με ιδιαίτερα, μεγάλα ή μικρά ιδιωτικά έργα. Αυτό είναι το κενό που εντοπίζεται στην ελληνική αγορά. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε το μέλλον στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του, κάτι το οποίο δύσκολα επιτυγχάνεται μέσα από τεύχη δημοπρασιών δημοσίων έργων», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Νίκος Κωνσταντινίδης

Η εταιρεία συμμετέχει σε δημόσια έργα ως υπεργολάβος, ωστόσο δεν ανήκει στα άμεσα σχέδιά της να καταστεί εργοληπτική  εταιρεία. Παράδειγμα είναι η συμμετοχή στο μετρό Θεσσαλονίκης, στο οποίο η τεχνική εταιρεία ανέλαβε τα αρχιτεκτονικά τελειώματα σε τρεις σταθμούς του έργου, ενώ υπάρχουν ανοιχτές συμβάσεις με τον ανάδοχο για την κατασκευή γυψοσανίδων και ηχοαπορροφητικών πάνελ των τερματικών σταθμών και για τους 13 σταθμούς του μετρό. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΑΝΑΔΟΜΩ, στον οποίο συγκαταλέγονται τρεις εταιρείες, ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

«Παράταση του μέτρου αναστολής ΦΠΑ και στις ανακαινίσεις»

Με δεδομένο ότι η ΑΝΑΔΟΜΩ έχει γνώση της αγοράς ανακαινίσεων – από την οποία προέρχεται το 30% του τζίρου της – ο κ. Κωνσταντινίδης έχει κρούσει τη θύρα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προτείνοντας την επέκταση του μέτρου αναστολής ΦΠΑ που έδωσε ώθηση στις νέες οικοδομές, και στις ανακαινίσεις. Ακόμη ένα ζήτημα που θέτει ο επικεφαλής της κατασκευαστικής είναι η βελτιωμένη εφαρμογή του νομικού πλαισίου στις ανακαινίσεις, ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, για την προστασία του κλάδου αλλά κυρίως για την προστασία του καταναλωτή, με αφορμή το πρόγραμμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ. «Υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες που χτίζουν brand στον χώρο των ανακαινίσεων, χωρίς να απασχολούν ούτε έναν μηχανικό. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέχουν και το κράτος πρέπει να προφυλάξει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις», επισημαίνει.

Η αξιοποίηση των «μικρών» της βόρειας Ελλάδας στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων υποδομών

Ο ίδιος μιλά για τα έργα υποδομών που σχεδιάζονται στη συμπρωτεύουσα, τονίζοντας πως «όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη ένα τμήμα των υποδομών που της αξίζει. Το μεγαλύτερο όφελος που θα μπορούσε να έχει ο τεχνικός κόσμος της συμπρωτεύουσας είναι η υπεραξία της τεχνογνωσίας που θα κερδίσει όταν ολοκληρωθούν. Καθώς δεν υπάρχει εργοληπτική εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να αναλάβει  ένα τέτοιο μεγάλο έργο, μπορούν να αξιοποιηθούν μικρότερες εταιρείες και υπεργολάβοι», καταλήγει.