Skip to main content

Αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη: Στην ανάγκη ακόμα και οι Θεοί υποχωρούν...

Άρθρο του Γιώργου Αβαρλή, αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης για τα 50 λεωφορεία από τη Λειψία.

του Γιώργου Αβαρλή

Ανάγκα δ’ ουδέ Θεοί μάχονται(Στην ανάγκη ακόμα και οι Θεοί υποχωρούν) - Σιμωνίδης, λυρικός ποιητής

Τον Σεπτέμβριο του 2019 αναλαμβάνει τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Έχει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα. Ένα εξ αυτών το πρόβλημα της ανύπαρκτης αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ). Η άποψή μας, που διακριτά έχει προβληθεί κατά την προεκλογική περίοδο, είναι μία και κυρίαρχη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα ασχολείται μόνο με τα νομοθετημένα καθήκοντά του, αλλά και με ό,τι έχει σχέση με τη ζωή αυτής της πόλης.

Αποφασίσαμε να αγοράσομε 50 μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία από τον Δήμο Λειψίας. «Τα σαπάκια» κατά την άποψη κάποιων- είδανε ότι είναι οξειδωμένα;- κυκλοφορούσαν σε μία από τις ωραιότερες πόλεις της Γερμανίας με υψηλού επιπέδου τουρισμό. Οι Σάξονες λοιπόν οδηγούσαν «σαπάκια». Ποιος αλήθεια θα το πιστέψει;

Κάποιοι άλλοι μας λένε -μα έχουν δύο πόρτες. Έχουν δει τη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων; Το διακύβευμα λοιπόν είναι αριθμητικό και όχι λειτουργικό.

Το τελευταίο επιχείρημα που εκφράζει και τη μέγιστη αντίθεση όσων αντιμάχονται τη συγκεκριμένη αγορά είναι το συνολικό κόστος. Δεν θα υπεισέλθω στη λογική των αριθμών, διότι γνωρίζω πολύ καλά –λογιστής άλλωστε τόσα χρόνια- το πόσες δυνατότητες υπάρχουν στο να παρουσιάζουμε κατά το δοκούν το αποτέλεσμα.

Οφείλω όμως να θέσω στους κατήγορους της αγοράς το εύλογο ερώτημα: Τα χρήματα είναι πάνω από τις ανάγκες των συνδημοτών μας; Ποιοι χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία; Οι εποχούμενοι του ιστορικού κέντρου κάτοικοι Πανοράματος; Όχι βέβαια. Σκληρά εργαζόμενοι είναι οι περισσότεροι από όσους αξιοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να μη βοηθήσουμε; Να μην τους προσφέρουμε καλές συνθήκες μετακίνησης;

Αυτό που καθημερινά βλέπουν – αντιλαμβάνονται οι μη κακόπιστοι είναι ότι για τη σημερινή Διοίκηση οι πολίτες είναι αυτοί από τους οποίους και εκπορεύονται οι αποφάσεις μας.

Στην πόλη και στους δημότες της μόνο χρωστάμε, είχα γράψει σε παλαιότερη δημοσίευσή μου. Ακριβολογούσα; Ναι, αυτή είναι η άποψή μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεφύγουμε από την κληρονομημένη αδράνεια και θα τα καταφέρουμε παρά τις αντίξοες σημερινές συνθήκες.

Μη ρωτάς τι έκανε η κεντρική εξουσία για εσένα, αλλά να σκέφτεσαι τι μπορείς να προσφέρεις εσύ στην πόλη σου (Παράφραση γνωστής φράσης John Kennedy).

*Ο Γιώργος Αβαρλής είναι αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής