Skip to main content

Αναγκαία αλλά άτονη η απάντηση της Ελλάδας στην Αλβανία

Ούτε το ύφος των απαντήσεων στις δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών ήταν αρμόζον ούτε οι δύο ενέργειες της Ελλάδας αποτελούν ικανή απάντηση.

Δεν γνωρίζουμε τι και εάν ειπώθηκε παρασκηνιακώς μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αλβανίας, για τα γεγονότα στις Βουλιαράτες, γεγονός όμως είναι ότι η δημόσια σιωπή αποθρασύνει τους ακραίους Αλβανούς, οι οποίοι προβαίνουν πλέον σε πράξεις τρομοκρατίας των Ελλήνων ομογενών.

Αποκάλεσα άτονη την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, επειδή ούτε το ύφος των απαντήσεων στις δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών ήταν αρμόζον, ούτε οι δύο ενέργειες, οι οποίες έγιναν γνωστές, στις οποίες προέβη η ελληνική πλευρά, αποτελούν ικανή απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι μετά το περιστατικό στους Βουλιαράτες, και την απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία σε 52 Έλληνες, θα προστεθούν και άλλοι στον μακρύ κατάλογο των ανεπιθυμήτων. Ο κάποτε ήπιος Μπουσάτι, ενστερνίστηκε το ανθελληνικό κλίμα και έφθασε στο σημείο να… καταδικάσει έντονα τη σιωπή της Ελλάδας με τη στάση της για την πράξη της καταστολής από την αλβανική Αστυνομία:

«Η σιωπή των αξιωματούχων της Αθήνας καθώς και η στάση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για τον πυροβολισμό της αλβανικής Αστυνομίας είναι απογοητευτική. Περίμενα, ακόμη, να αποστασιοποιηθεί από αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής του θανάτου του Κατσίφα», δήλωσε ο Μπουσάτι. Το περιμέναμε άλλωστε, ότι θα βρεθούμε κατηγορούμενοι, μετά και την καταδίκη του Κατσίφα από την Αριστερά της χώρας μας.

Πώς απαντήσαμε εμείς; Οι Αλβανοί δεν μπορούσαν να περάσουν από την Κακαβιά, λόγω του μπλοκαρίσματος -από την ελληνική πλευρά- του ηλεκτρονικού συστήματος. Αλλά, λίγη ώρα αργότερα, η αλβανική πλευρά μπλόκαρε και αυτή το ηλεκτρονικό της σύστημα και κανείς, πια, δεν εισερχόταν στην Ελλάδα ή στην Αλβανία.

Πηγές αναφέρουν ότι λόγω του μπλοκαρίσματος δημιουργήθηκε εκνευρισμός στους Αλβανούς που κάθονται σε ουρά ενός χιλιομέτρου και ακολούθησαν μηνύματα προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιληφθεί προσωπικά το θέμα. Μια μέρα κράτησε. Και τι κερδίσαμε μ’ αυτό;

Εχθές προχωρήσαμε σε άλλο μέτρο, που θα έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, όπως ζητούσαν οι Βορειοηπειρώτες. Εγκύκλιος από τις 9 Νοεμβρίου δρομολογεί τον έλεγχο σε Αλβανούς που παριστάνουν τους Βορειοηπειρώτες για να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα, και φυσικά διαβατήριο για την Ευρώπη. Ανάμεσά τους υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις όπου Αλβανοί με ανθελληνικές θέσεις και συμπεριφορές έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες.

Θα ελεγχθούν επί τέλους όσοι Αλβανοί έχοντες αποκτήσει ως δήθεν Βορειοηπειρώτες το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), και θα κληθούν να αποδείξουν την ελληνική τους καταγωγή καθώς για λόγους διευκόλυνσης θεωρήθηκε πως η συγκεκριμένη ταυτότητα το αποδείκνυε. Η εγκύκλιος αυτή ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση μιας εσφαλμένης τακτικής αρκεί να υπάρχει και θέληση για την εφαρμογή της.

Δεν απουσιάζει μόνον η κυβέρνηση, άτονη είναι και η αντίδραση Ελλήνων ευρωβουλευτών, πλην δυο-τριών περιπτώσεων. Το κενό καλύπτει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της Κύπρου, Ελένη Θεοχάρους, η οποία όταν απορρίφθηκε το αίτημά της για συζήτηση της υπόθεσης σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Κυβέρνηση της Αλβανίας με κήρυξε persona non grata. Γιατί υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που καταπατούνται από το αλβανικό καθεστώς και η οποία ζει μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και σιωπηρής εθνοκάθαρσης.

» Πριν λίγο καιρό οι Αλβανοί δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη Γκούμα γιατί μιλούσε Ελληνικά, πριν λίγες μέρες τον Κωνσταντίνο Κατσίφα γιατί ύψωσε την Ελληνική σημαία. Λυπάμαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θέλησε να συζητήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας.

» Θεωρώ ότι οφείλει να αποστείλει πάραυτα μία ad hoc επιτροπή που θα αναζητήσει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Kοινότητα, χωρίς την παρουσία των χαφιέδων του καθεστώτος που τρομοκρατούν τους πολίτες».