Skip to main content

Ανάγκη για αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Ιπποκράτειο

Την άμεση λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ζητεί ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Παράσχος Γκελερής.

Την άμεση λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπίζονται επιτυχώς τα περιστατικά εμφράγματος και να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας ασθενών, ζητεί με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και την Γ' και Δ' Υγειονομική Περιφέρεια, ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ, Παράσχος Γκελερής.

Στη βόρεια Ελλάδα λειτουργούν μόλις τέσσερα αιμοδυναμικά εργαστήρια στο ΑΧΕΠΑ, το Παπαγεωργίου, το Παπανικολάου και στην Αλεξανδρούπολη, στα συνολικά 23 νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες σύμφωνα με την πληθυσμιακή και γεωγραφική κατανομή, αλλά και με την αμεσότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των περιστατικών, τις τρεις πρώτες ώρες.

Η έλλειψη αιμοδυναμικού εργαστηρίου σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία των Βαλκανίων, το Ιπποκράτειο, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, επιβαρύνει το πρόβλημα, ιδιαίτερα στις εφημερίες, καθώς ο ασθενής αναγκάζεται να διακομιστεί σε νοσοκομείο που διαθέτει εργαστήριο, εάν αυτό βρίσκεται σε εφημερία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

«Το πρόβλημα επιτείνεται και από την αδυναμία του ΕΚΑΒ να εκτελέσει την μεταφορά των ασθενών", λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης στόλου», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΚΕΒΕ.