Skip to main content

Κορωνοϊός: Ανάγκη για νέες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη - Στο 75% η πληρότητα

Αρχίζουν να καλύπτονται οι κλίνες στις ΜΕΘ των ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου. Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων για προσθήκη κλινών.

Στα υψηλά ποσοστά πληρότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντανακλάται η κακή επιδημιολογική της πόλης η οποία από σήμερα έχει τεθεί στο κόκκινο επίπεδου, του αυξημένου κινδύνου για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν χθες αργά το απόγευμα, έχουν καλυφθεί οι 32 από τις 44, δηλαδή σχεδόν το 75% των ΜΕΘ που προορίζονται αποκλειστικά για ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να διασωληνωθούν εξαιτίας του COVID-19 στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι οριακή στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου έχουν καλυφθεί και οι 18 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 ενώ νοσηλεύονται πάνω από 60 άτομα με ηπιότερα συμπτώματα. Αντίστοιχα στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 12 άτομα στη ΜΕΘ και ακόμα 48 ασθενείς στην κλινική νοσηλείας κορωνοϊού. Η συνολική διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης εντατικής είναι 16 κλίνες, ωστόσο μπορεί να επεκταθεί φτάνοντας τις 20, ενώ η διαθεσιμότητα της κλινικής νοσηλείας για Covid-19 φτάνει τις 70 κλίνες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να αυξηθεί καθώς το ΑΧΕΠΑ εφημέρευε χθες το βράδυ. Τέλος, στο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία νοσηλεύονται δύο άτομα στη ΜΕΘ η οποία διαθέτει συνολικά έξι κρεβάτια για ασθενείς Covid-19, ενώ άλλοι 30 ασθενείς νοσηλεύονται στην απλή κλινική νοσηλείας για Covid-19 που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των 32 συνολικά θέσεων. Επιπλέον, νοσηλεύονται 13 ασθενείς στον Άγιο Παύλο και ακόμα 43 στο Ιπποκράτειο.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη», δήλωσε η Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα μιλώντας στη Voria.gr. Η ίδια διευκρίνισε πως υπάρχουν σχέδια για όλα τα επίπεδα διασποράς και ανάλογα με την εικόνα της χώρας γίνονται συσκέψεις για να μπαίνουν σε εφαρμογή. Όπως είπε χαρακτηριστικά το νοσοκομείο Σερρών νοσηλεύει ήδη θετικά περιστατικά ώστε να μην μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ενώ θετικά περιστατικά νοσηλεύονται και στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου. «Θα ανοίξουν ΜΕΘ και άλλων νοσοκομείων ενώ και άλλα νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις κλίνες νοσηλείας», ξεκαθάρισε η ίδια επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς να βρει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε λίστες αναμονή διασωληνωμένων», υπογράμμισε.

Πληγή η εξάπλωση του ιού στους νοσοκομειακούς

Την αισιοδοξία αυτή δεν μοιράζεται σε καμία περίπτωση η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ακτινολόγος Δάφνη Κατσίμπα, η οποία αναφέρει πως αυτή τη στιγμή πάνω από 100 νοσοκομειακοί νοσούν από κορωνοϊό. Όπως ανέφερε η ίδια, έχουν εντοπιστεί περίπου 30 κρούσματα στο Παπανικολάου, πάνω από 30 στο ΑΧΕΠΑ, περίπου 16 κρούσματα στο Παπαγεωργίου, ακόμα 23 στο «Γεννηματάς» και 10 στο Θεαγένειο. «Το πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά πανελλαδικά είναι ότι δεν γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε αυτούς που εργάζονται σε νοσοκομεία, σε δομές φιλοξενίας, όπως γηροκομεία, προσφυγικά camps, σε φυλακές αλλά και σε εταιρείες και εργοστάσια που απασχολούν αρκετό προσωπικό», δήλωσε. Η ίδια μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία της για τη γρίπη που θα αρχίσει σε λίγο να εμφανίζεται και η οποία πέρσι στάθηκε η αιτία για να καταλήξουν 102 άτομα στις ΜΕΘ.