Skip to main content

Ανάγκη για σχεδιασμό και εφαρμογή μιας νέας εξαγωγικής στρατηγικής

Η ανάγκη σχεδιασμού νέας εξαγωγικής στρατηγικής και ενίσχυσης της περιφερειακής επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας &
Η ανάγκη σχεδιασμού νέας εξαγωγικής στρατηγικής και ενίσχυσης της περιφερειακής επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή μιας νέας εξαγωγικής στρατηγικής από μηδενική βάση εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες εστιάζονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων για τις εξαγωγές, στην έλλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας και στην έλλειψη συνάφειας και συντονισμού των εθνικών προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών με την εφαρμογή μίας νέας εξαγωγικής στρατηγικής από μηδενική βάση, η οποία θα έχει στόχο να οδηγήσει μέσα στην επόμενη πενταετία στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θωμαΐδης παρουσίασε την πρόταση του ΣΕΒΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συστήματος Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στους εξής τομείς:

- Αποκρυστάλλωση ενός συγκεκριμένου οράματος για την εθνική εξωστρέφεια της χώρας, χάραξη μίας δυναμικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, καθορισμό προτεραιοτήτων για τις εθνικές πολιτικές και δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας και σχεδιασμό ενός ενιαίου πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με τον καθορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για αγορές και αγαθά.

- Αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος ενίσχυσης και στήριξης της εξωστρέφειας και των ελληνικών εξαγωγών, με βελτίωση των μηχανισμών συντονισμού, παρακολούθησης και εποπτείας των Φορέων εξωστρέφειας.

- Εξοικονόμηση κόστους μέσω της αποφυγής επικαλύψεων μεταξύ των δράσεων, της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ενεργειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.