Skip to main content

«Αναγνώριση» στην κατασκήνωση του Σταυρού Θεσσαλονίκης

Πλήρης επιβεβαίωση της Voria.gr για τις δέκα κατασκηνώσεις της Β. Ελλάδας που προορίζονται για πρόσφυγες. Άρχισαν οι αυτοψίες από το Δήμο Βόλβης.

Ετοιμάζονται για την υποδοχή προσφύγων οι παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως έγραφε στις 9 Μαρτίου η Voria.gr ήταν θέμα χρόνου να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι χώροι(στη Βόρεια Ελλάδα είναι δέκα) για τη δημιουργία των νέων κέντρων φιλοξενίας ή μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ήδη η πρώτη «αναγνώριση» (έτσι λέγεται η διαδικασία) έγινε στην κατασκήνωση του Σταυρού Θεσσαλονίκης, στο δήμο Βόλβης χτες και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατασκηνώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν στη Voria.gr ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι στη λίστα των υποψήφιων για τη δημιουργία κέντρων για τους πρόσφυγες και μάλιστα προηγούνται, όμως διευκρίνιζαν ότι εξετάζονται ένας ένας από ειδικά κλιμάκια ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους ή μη (διαδικασία «αναγνώρισης»).

Σε αντίθεση με τα πρώην στρατόπεδα, οι αξιολογητές αυτών των χώρων θα έρθουν σε συνεννόηση με τους οικείους δήμους, προκειμένου να πάρουν την άποψή τους και να συζητήσουν τυχόν εναλλακτικούς χώρους εντός των ορίων των δήμων, προκειμένου να κατασκευάσουν τις υποδομές φιλοξενίας προσφύγων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση της κατασκήνωσης του Σταυρού φέρεται να έχει προταθεί εναλλακτικός χώρος, που είχε βρεθεί από τον οικείο δήμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης να προτείνουν κατάλληλους χώρους, για να μην αιφνιδιαστούν από τις κυβερνητικές επιλογές, όπως έγινε στην περίπτωση των Διαβατών και των Λαγκαδικίων.

Έτσι, μετά τη Βόλβη και το Σταυρό, θα ακολουθήσουν αυτοψίες και συνεννοήσεις και για τις υπόλοιπες περιοχές, αν και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν είναι και οι 30 κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα...

Ούτε όμως είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί το όριο αξιοποίησης των συγκεκριμένων χώρων μέχρι τις 15 Ιουνίου, όταν αρχίζει η φιλοξενία παιδιών. Άλλωστε, αρκετοί από αυτούς τους χώρους όχι μόνο δε φιλοξενούσαν παιδιά, αλλά παρέμεναν ανενεργοί, με τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές να είναι τεράστια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατασκήνωσης του ΠΙΚΠΑ στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού, όπου είναι γνωστά τα προβλήματα της εισόδου της θάλασσας στα θεμέλια και των σημαντικών προβλημάτων στατικότητας που επέφερε στα υφιστάμενα κτίρια.

Οι δέκα κατασκηνώσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι στη Θεσσαλονίκη του Σταυρού και της Αγίας Τριάδας, στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, στη Χρυσοπηγή Σερρών, στους Φιλιππαίους Γρεβενών, στην Καλλιθέα Δράμας, στη Νέα Πέραμο Καβάλας, στην Ποταμιά Θάσου και στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης.

Την εξαγγελία για την προσωρινή μετατροπή των παιδικών κατασκηνώσεων του υπουργείου είχε κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι από τις 30 κατασκηνώσεις πανελλαδικά λειτουργούν οι 15. Σε επόμενη φάση αναμένεται να εξεταστούν και οι κατασκηνώσεις των Τραπεζών, ενώ ανεξάρτητη θεωρείται η κουβέντα για τυχόν αξιοποίηση και των κατασκηνώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΑΑΥ).

Λαγκαδίκια

Επιβεβαιώθηκε επίσης και η έναρξη των εργασιών δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο ανενεργό στρατόπεδο των Λαγκαδικίων, όπου πριν από λίγη ώρα έφτασαν τα πρώτα οχήματα και συνεργεία του Στρατού για να διαμορφώσουν το χώρο και να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες υποδομές.

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία του Δήμου Λαγκαδά, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, έχει μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς για τον αιφνιδιασμό της τοπικής κοινωνίας, μετά την απόφαση για δημιουργία κέντρου για πρόσφυγες στην περιοχή.