Skip to main content

Αναγνωστοπούλου: Η ΕΕ δεν έχει σχεδιάσει εξωτερική πολιτική

Φαίνεται ότι τώρα η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κάνει μπλόκο στον Ερντογάν και να σταματήσει αυτό που γίνεται στη Συρία, είπε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να κάνει λίγο πιο ενεργητική την παρέμβασή της, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μία σχεδιασμένη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, το να αντιδρά συγκυριακά κάθε φορά που κάτι τυχαίνει, τελευταία στιγμή, αυτή η παρέμβαση, η αντίδραση είναι αναποτελεσματική και αυτό φάνηκε ακόμη μια φορά και τώρα», δήλωσε η βουλευτής Αχαΐας και αρμόδια για τα Ευρωπαϊκά Θέματα αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

«Φαίνεται ότι τώρα η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κάνει μπλόκο στον Ερντογάν και να σταματήσει αυτό που γίνεται στη Συρία και πρέπει να το σταματήσει. Όμως, άφησαν τα πράγματα, που δείχνει ότι η ΕΕ δεν έχει εξωτερική πολιτική, δεν έχει σχεδιασμένη μία στρατηγική για εξωτερική πολιτική και μάλιστα στην άμεση γειτονιά της, όπου οι συνέπειες είναι επίσης άμεσες στην ίδια την Ευρώπη», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πρότασης της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσει για εσωτερικούς λόγους, για να μπορέσει να ηγεμονεύσει στο εκλογικό σώμα. Επί σαράντα χρόνια ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είχαν ασχοληθεί με την ψήφο της ομογένειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν το μόνο κόμμα που έκανε μια συστηματική δουλειά, συγκρότησε επιτροπή και μάλιστα από επιστήμονες που έχουν δουλέψει αυτά τα θέματα, από την εθνική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών και κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, βάσει του οποίου και οι απόδημοι θα εκφράζονται, αλλά δεν θα αλλοιώνεται και η βούληση του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα [...] Είναι ένα ακαθόριστο εκλογικό σώμα, δεν ξέρουμε πόσοι είναι, δεν ξέρουμε πώς μπορούν αυτοί να εκφραστούν και το κυριότερο το να ψηφίζουν μέσα σαν να είναι εδώ στην Ελλάδα, αυτό αλλοιώνει το εκλογικό σώμα».

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι αφορά τη συγκρότηση των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων σε σώμα «από εξωτερικούς κλειστούς καταλόγους που δεν επηρεάζουν τη βούληση των εντός, δεν μπαίνουν δηλαδή στα κομματικά παιχνίδια οι έξω Έλληνες», καθώς «είναι ένα εκλογικό σώμα που δεν ζει εδώ, δεν έχει τα προβλήματα που έχει ένας Έλληνας πολίτης, όμως από την άλλη πλευρά είναι σωστό να εκφράζονται ως αυτό που είναι, ως Έλληνες ομογενείς, ως Έλληνες του εξωτερικού».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «πολύ κόσμος θέλει να εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να δώσει τη μάχη πια ενεργητικά, όχι παθητικά απλώς ως ψηφοφόρος και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά από τις αιτήσεις εγγραφών νέων μελών».