Skip to main content

Ανακαλείται η απόφαση για την ενίσχυση των εφημερίδων

Ανακαλείται η από 12.12.2019 ΚΥΑ υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας

Την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την ενίσχυση των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μάλιστα, κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων στη γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προκειμένου να εκφράσουν τις προτάσεις και τις ενστάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρηματοδοτεί με χρήματα του Ελληνικού λαού εφημερίδες, οι οποίες είτε εκφράζουν αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, είτε δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου (σ.σ. κ. Χαρίτση) και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Κρέτσου), σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας.

Και εξήγησε: «Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α' και παρ. 7 της υπ' αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β' ΚΥΑ)».

«Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι ξέχασαν τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν" ανακαλείται η απόφαση» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, κατήγγειλε ότι με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση «οι Έλληνες φορολογούμενοι ενισχύουν οικονομικά όχι μόνο το “Μακελειό”, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου» συνέχισε το στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Κριτική άσκησε και στις επιμέρους διατάξεις της υπουργικής απόφασης, διερωτώμενος το εξής: «Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με τέσσερις εργαζόμενους θα λάβει 36.000;

«Την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί την 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει δώρα στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί εκδότες μπαταχτσήδες, όπως και τον γνωστό Χίο, για την “προσφορά” του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για «προσβολή κάθε έννοιας δημοκρατίας και δικαίου».

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το "Μακελειό" προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση».

Δείτε αναλυτικά τις εφημερίδες που ενίσχυε η ΚΥΑ η οποία τελικώς ανακλήθηκε, ΕΔΩ.