Skip to main content

Δυναμική ανάκαμψη για την Ελλάδα: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β' τρίμηνο

Όλα δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο, είπε ο ΥΠΟΙΚ

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%.

Η επίδοση κατατάσσει τη χώρα μας ψηλά στην κατάταξη της ευρωζώνης. Οι οικονομίες της ευρωζώνης επανήλθαν δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με τις ισχυρότερες επιδόσεις να καταγράφονται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ισπανία (19,8%), τη Γαλλία (18,7%), την Ιταλία (17,3%) και την Πορτογαλία (15,5%) όταν Τσεχία (7,8%), Λιθουανία (8,6%) και Γερμανία (9,2%) κατέγραψαν τις «ασθενέστερες» μεταβολές.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη 13,7% στην ευρωζώνη και 13,2% στην Ε.Ε το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μετά από συρρίκνωση 1,3% (σε Ε.Ε και ευρωζώνη) το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αναθεώρηση αναμένεται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου και ο πήχης αναμένεται να μπει σαφώς ψηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση για μεγέθυνση 3,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +0,49%, επέκταση με ρυθμό πάνω από 13% το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7%.

Σταϊκούρας: Ισχυρότερη των προβλέψεων η ανάκαμψη

Σε δηλώσεις του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως επιβεβαιώνεται «η ισχυρή της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

«Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών», καταλήγει ο υπουργός.