Skip to main content

Ανακατατάξεις στην ελληνική φαρμακευτική αγορά

Πέντε επιχειρήσεις αποσπούν εφέτος ποσοστό άνω του 35% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αφορούν την εξέλιξη των πωλήσεων των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων την πε
Πέντε επιχειρήσεις αποσπούν εφέτος ποσοστό άνω του 35% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία αφορούν στην εξέλιξη των πωλήσεων των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι ανακατατάξεις που σημειώνονται στην αγορά, σε συνθήκες αύξησης του όγκου μόνο κατά 0,7% σε όγκο, αλλά των πωλήσεων κατά 8,6% λόγω της κυκλοφορίας νέων φαρμάκων υψηλότερων τιμών, είναι εκτεταμένες.

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα, με κριτήριο την αξία των πωλήσεων, βρίσκονται οι επιχειρήσεις Novartis (8,1%), Sanofi-Aventis (7,9%), Pfizer (7,7%), ΒΙΑΝΕΞ (6,5%) και AstraZeneca (5,4%), οι οποίες συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 35,6%, με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 1,42 δισ. ευρώ. Οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ελληνικής ιδιοκτησίας είναι μόνο η τέταρτη, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008 κατείχαν μερίδιο 36,5% με συνολικές πωλήσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Μεγάλη ωφελημένη των ανακατατάξεων που σημειώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του τομέα, IMS, είναι η εταιρεία Novartis, η οποία έχει αυξήσει από το 7,4% στο 8,1% το μερίδιό της στη συνολική αγορά, με πωλήσεις της τάξεως των 325,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι του 2008 κατά 52 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 18,9%. Αντιθέτως, τα μερίδια των τεσσάρων άλλων επιχειρήσεων που προαναφέρθηκαν παρουσιάζουν κάμψη. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων μεταξύ αυτών παρουσιάζει η ΒΙΑΝΕΞ (4,8%), η οποία με πωλήσεις ύψους 258,3 εκατ. ευρώ είναι μακράν πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ελληνικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας και συνεργάζεται με πληθώρα διεθνών οίκων για την παραγωγή φαρμάκων που προορίζονται τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια καταγράφεται μείωση των πωλήσεων της Pfizer, η οποία επί σειρά ετών κατείχε τα σκήπτρα της αγοράς, αλλά βρίσκεται φέτος στην τρίτη θέση, μετά τη Novartis και τη Sanofi-Aventis (7,9%).

Η άλλοτε πρώτη στην σχετική κατάταξη GlaxoSmithKline έχει περιοριστεί στην έκτη θέση με μερίδιο 4,7%, ακολουθούμενη από τις εταιρίες Pharmaserve (ελληνικής ιδιοκτησίας) με 3,8%, Bristol Myers Squibb με 3,3%, Elpen (ελληνικής ιδιοκτησίας) με 3,1% και Wyeth, η οποία με μερίδιο 2,9% συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Οι «10» συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 50,5% της συνολικής αγοράς, με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 2,14 δισ. ευρώ.

Τη λίστα των 20 πρώτων σε πωλήσεις ολοκληρώνουν οι επιχειρήσεις Boehringer (2,7%), Abbott (2,7%), Janssen Cilag (2,6%), Roche (2,5%), Gerolymatos (2,1%), Bayer Health Care (1,6%), Schering Plough (1,5%), Galenica (1,3%), Menarini (1,2%) και Genesis Pharma (1,1%).

Οι «20» συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 72,7% της συνολικής αγοράς των πωλήσεων φαρμάκων προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, με συνολικές πωλήσεις οι οποίες ανέρχονται σε 2,91 δισ. ευρώ, επί συνολικών πωλήσεων 4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2009. Οι υπόλοιπες πωλήσεις ύψους 1,09 δισ. ευρώ (27,3%) πραγματοποιήθηκαν από 353 άλλες επιχειρήσεις.

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία της IMS δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα νοσοκομεία και ενδέχεται να ενσωματώνουν εξαγωγές φαρμακαποθηκών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μια σειρά φάρμακα πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές.