Skip to main content

ΑΝΑΚΕΜ: Απομακρύνει τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων στους Λαχανόπηκους

Στη δράση, που ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην επόμενη δράση καθαρισμού χώρων προχωρά η ΑΝΑΚΕΜ, σε συνέχεια της συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής συνάμα πρωτοβουλίας της, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), μετά τον καθαρισμό στα πρανή του ποταμού Χαβρία, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, προχωρά την προσεχή Πέμπτη 17 Ιουνίου, στην απομάκρυνση των μπάζων και των λοιπών αποβλήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των Λαχανοκήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνεται.

Η δράση πρόκειται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης, με ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΑΝΑΚΕΜ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, βουλευτές, Δήμαρχοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

H επιχείρηση της απομάκρυνσης των αποβλήτων από τη συγκεκριμένη περιοχή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εκδήλωση η οποία θα γίνει κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, στον παράδορμο, από συμβολή του με την οδό Γιαννιτσών έως τη συμβολή με την οδό 26ης Οκτωβρίου (ρεύμα πορείας προς κυκλικό κόμβο ΚΤΕΛ Μακεδονία, συντεταγμένες στο GPS 40.648653, 22.910206). Οι εργασίες απομάκρυνσης των αποβλήτων θα διαρκέσουν κάποιες μέρες καθώς οι ποσότητες οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους. Τα απόβλητα αποτελούνται από ΑΕΚΚ με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα κ.ο.κ. Μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς χρήση. Θα διατεθεί, δε, σε συγκεκριμένα έργα, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.


Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία της η ΑΝΑΚΕΜ, πέρα από την ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει στον καθαρισμό και την προστασία ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιοχών στις παρυφές του αστικού ιστού και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάληψη σχετικών δράσεων και στην προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος.

Μετά τους Λαχανόκηπους, ανάλογες πιλοτικές δράσεις θα υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, στο Δέλτα Αξιού και στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με την συμμετοχή εθελοντικών ομάδων από την Θεσσαλονίκη, της ομάδας Εχεδώρου Φύσις και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου.

Με αυτές τις παρεμβάσεις η ΑΝΑΚΕΜ θέλει επίσης να καταδείξει πως είναι δυνατή η ανακύκλωση και η αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των διάσπαρτων ΑΕΚΚ, τα οποία ρυπαίνουν το έδαφος και τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη χλωρίδα και την σπάνια πανίδα των περιοχών, υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο και πλήττουν τόσο τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις, όσο και τις δραστηριότητες ήπιου τουρισμού και αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν.