Skip to main content

ΑΝΑΚΕΜ: Μία Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία πρωταγωνιστεί στο Ελληνικό

Η εταιρεία ανέλαβε να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των μπάζων -των αποκαλούμενων ΑΕΚΚ- τα οποία θα προκύψουν από το τεραστίων διαστάσεων έργο.

Μια εταιρεία η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε και επεκτείνει την δράση της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών του έργου τεράστιας κλίμακας το οποίο υλοποιείται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρόκειται για την εταιρεία ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης το οποίο ανέλαβε να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των μπάζων -των αποκαλούμενων ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων)- τα οποία θα προκύψουν από το εμβληματικό και τεραστίων διαστάσεων έργο του «Ελληνικού».

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., επιλέχτηκε από την LAMDA DEVELOPMENT και την ανάδοχο εταιρεία του έργου INTRAKAT, οι οποίες εκτίμησαν την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία, τη στελέχωση και αξιολόγησαν θετικά την πρότασή της σχετικά με τη διαχείριση των μπάζων.  

Τα μπάζα - Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) τα οποία πρόκειται να προκύψουν στη διάρκεια των εργασιών, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επένδυσης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε αστρονομικά ύψη εκατοντάδων χιλιάδων τόνων. Ήδη, από τον πρώτο κύκλο κατεδαφίσεων των παλαιών κτηρίων ο οποίος ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, υπολογίζεται ότι θα προκύψουν περί τους 100.000 τόνους ΑΕΚΚ.

Η ιδιαιτερότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έγκειται στο γεγονός ότι η διαχείριση του συνόλου των ΑΕΚΚ και η όλη διαδικασία επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων αποβλήτων (μπάζα, σίδερα, αλουμίνιο κ.λπ.), θα γίνει σε ειδική μονάδα εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου.

Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι αποφεύγεται η τεράστια κυκλοφοριακή αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία θα προέκυπτε λόγω της μεταφοράς αυτών των υλικών, με εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά, σε μονάδες εκτός Ελληνικού. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΚΚ (με εξαίρεση το σίδερο και το αλουμίνιο), μετά την επεξεργασία τους, με την εποπτεία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., στη μονάδα εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου, θα επαναχρησιμοποιηθούν στη φάση των νέων κατασκευών. Ειδικότερα, η διαχείριση των αποβλήτων κατεδάφισης, περιλαμβάνει διαλογή, επεξεργασία - ανακύκλωση και παραγωγή ποιοτικών, δευτερογενών υλικών υλικών, ώστε όλα να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αυτό διασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, οικονομικών αλλά και περιβαλλοντικών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης “πρόκειται για το μεγαλύτερο έως τώρα εγχείρημα in situ διαχείρισης ΑΕΚΚ στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του θέματος στη χώρα”. Σύμφωνα με τον ίδιο “η επιλογή για την ανακύκλωση των αποβλήτων κατεδάφισης στο Ελληνικό αποτελεί μια εξαιρετική στιγμή αναγνώρισης της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη και τη θέση του ηγέτη στον χώρο”.

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ξεκίνησε την πορεία της στον τομέα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ το 2012, από τη Θεσσαλονίκη. Υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν σήμερα συνολικά 70 μονάδες ανακύκλωσης σε 12 Περιφέρειες και 33 Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς).

Ειδικότερα, μονάδες της ΑΝΑΚΕΜ λειτουργούν στους νομούς: Αττικής (4), Θεσσαλονίκης (11), Σερρών (4), Ημαθίας (1), Πέλλας (2), Πιερίας (1), Χαλκιδικής (9), Έβρου (2), Ξάνθης (2), Δράμας (2), Καβάλας (3 εκ των οποίων 1 στη Θάσο), Ροδόπης (1), Κοζάνης (1), Φλώρινας (1), Καστοριάς (1), Γρεβενών (1), Ιωαννίνων (1), Αχαΐας (2), Αιτωλοακαρνανίας (3), Λαρίσης (4), Φωκίδας (1), Λέσβου (3 εκ των οποίων 1 στη Λήμνο), Χίου (1), Ηρακλείου (1), Χανίων (3), Ρεθύμνου (1), Λασιθίου (2), Κεφαλληνίας (1) και Ζακύνθου (1).

H ANAKEM Α.Ε. έχει πιστοποιηθεί και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 καθώς και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ΙSO 14001. Επίσης βραβεύτηκε για τη συμβολή της στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα Greek Green Awards 2019, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Εκθέσεως Verde Tec. Επιπλέον, συνεργάζεται με φορείς και αναδόχους περισσότερων των 1.000 δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση της επένδυσης στο Ελληνικό αναμένεται να έχει διάρκεια 3,5 έως 5 έτη. Σε αυτό το διάστημα θα καθαριστεί ο χώρος και θα γίνουν οι κατεδαφίσεις των εκατοντάδων κτιρίων που βρίσκονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Επίσης θα γίνουν εργασίες που θα αφορούν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή του 30% του μητροπολιτικού πάρκου και των βασικών υποδομών κλπ.