Skip to main content

Ανακοινώνει σήμερα τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία ο Μητσοτάκης

Στόχος του σχεδίου που θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός είναι να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdwon στη χώρα.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης πορείας των κρουσμάτων κορωνοϊού πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος του σχεδίου που θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdown στη χώρα - υπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στην χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Και παρότι το γενικευμένο lockdwon βρίσκεται στον ορίζοντα της διαδρομής που κάνει τώρα η χώρα, οι επιςτήμονες και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν μέσα από συντονισμένα και στοχευμένα μέτρα να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού τοσο μέσα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές. Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις "κίτρινες" περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις "πράσινες" περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα ειναι υποχρεωτική στοιυς εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και οπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Επιπλέον, "έξυπνα" μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διαςκέδασης, έχουν προταθεί για τις "πορτοκαλί" περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας - ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλυτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.