Skip to main content

Ανακοινώσεις από τις Exxon και Total με ελλαδικό άρωμα

Εντός του επόμενου μήνα, και η γαλλική Total αναμένεται να δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος».

Σε ανακοινώσεις για το ερευνητικό πρόγραμμα στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες η αμερικανική πολυεθνική Exxon Mobil, όπως πληροφορείται η Voria.gr.

Και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα εκεί, αν και επισήμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί σχετικά μέχρι αυτή τη στιγμή. Το γεγονός όμως είναι επιβεβαιωμένο και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Και γίνεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογισθεί κάτι ακόμα:

Εντός του επόμενου μήνα, και η γαλλική Total αναμένεται να δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος», στο τεμάχιο 11. Αρα, η «πυκνότητα» των γεγονότων συνιστά από μόνη της ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Που ενδεχομένως να υποκρύπτει και κάτι ακόμα.

Για παράδειγμα, αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που θα σημειωθεί τόσο μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο τριεθνών συνδιασκέψεων, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Τέλος, ενεργειακά νεώτερα αναμένεται να υπάρξουν και από ένα ακόμα μέτωπο. Ειδικότερα, όσον αφορά τον αγωγό EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι θα υπάρξει υπουργική διάσκεψη στις 5 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία, όπου θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης. Οπερ σημαίνει ότι και αυτό το project ετοιμάζεται να μπει στην τελική του ευθεία, αργά ή γρήγορα.