Skip to main content

Ανακαλεί δύο παρτίδες Zantac και τα γενόσημά του ο ΕΟΦ

Σε ανάκληση όλων των παρτίδων δύο φαρμακευτικών προϊόντων προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Δείτε την ανακοίνωση.

Στην προληπτική ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTAC EF.TAB 150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB και ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας που το διακινεί, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη. Η εταιρεία αποσύρει το σύνολο των προϊόντων ZANTAC, ακόμη και στην περίπτωση παρτίδων από άλλον παραγωγό δραστικής ουσίας (Dr. Reddy’s Limited ).

Στο μεταξύ, ο ΕΟΦ προχωρά στην άμεση προληπτική ανάκληση όλων των παρτίδων και του φαρμακευτικού προϊόντος RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB, επίσης με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας που το διακινεί, κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Υπενθυμίζεται ότι, παγκοσμίως, επικρατεί ανησυχία σχετικά με τα σκευάσματα ρανιτιδίνης καθώς πριν από περίπου δέκα ημέρες τόσο ο Αμερικανικός (FDA) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine) αφού σχετικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.