Skip to main content

Ανάκληση του φόρου πολυτελείας ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Την ανάκληση του φόρου πολυτελείας σε προϊόντα δέρματος και αργυροχρυσοχοΐας ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ανάκληση του φόρου πολυτελείας σε προϊόντα δέρματος και αργυροχρυσοχοΐας ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ η επιβολή Φόρου Πολυτελείας στα παραγόμενα προϊόντα αργυροχρυσοχοίας και δέρματος στην Ελλάδα «θα εξοντώσει ό,τι απέμεινε από έναν κλάδο, που είναι από τους λίγους που παρέμειναν εξωστρεφείς» μετά την μεγάλη υποχώρηση της παραγωγικής βάσης τα τελευταία 15 χρόνια.

«Τα δε προϊόντα τους αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος και για τους επισκέπτες στη χώρα μας κατά την τουριστική περίοδο», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ και εκτιμά ότι τελικά το κράτος δεν θα εισπράξει και περισσότερα έσοδα. Αντίθετα, υποστηρίζει η Συνομοσπονδία θα χαθούν θέσεις εργασίας σε βιοτεχνικές μονάδες, θα ανθίσει το λαθρεμπόριο και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου, ενώ θα ενδυναμωθεί και η αγορά όμορων χωρών όπως η Τουρκία με παράδοση στα εν λόγω προϊόντα.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει απαραίτητη την ανάκληση του Φόρου Πολυτελείας στα προϊόντα αργυροχρυσοχοίας και δέρματος, σημειώνοντας παράλληλα πως ακόμα και η επιβολή του φόρου Πολυτελείας στα αυτοκίνητα, εφαρμόζεται από ένα ποσό και πάνω (17.000 ευρώ).

Καταλήγοντας, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τον υπουργό Οικονομικών να μην επιμείνει στην επιβολή του φόρου στα προϊόντα αργυροχρυσοχοΐας και δέρματος και προτείνει την ανάκλησή του ή αν δεν είναι δυνατόν, την επιβολή του για αντικείμενα αξίας 5.000 ευρώ και άνω και μόνο στον τελικό καταναλωτή, όχι στη βιοτεχνία, καθώς, όπως επισημαίνει, με την επιβολή του φόρου πολυτελείας στην παραγωγή πλήττεται η εξαγωγική δραστηριότητα.