Skip to main content

Aνακοινώνονται οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ανακοινώνονται σήμερα οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αφορούν κυρίως τα νέα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και την παρακράτηση φόρου στις αμοιβές εταιριών παροχής υπηρεσιών.
Ανακοινώνονται σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αφορούν κυρίως στα νέα τεκμήρια αλλά και στο πώς θα εφαρμοστεί η παρακράτηση φόρου στις αμοιβές εταιριών παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα υπάρξει βελτίωση του συστήματος των νέων ελάχιστων δαπανών διαβίωσης για τους μη έχοντες και επιβαρύνσεις για τους έχοντες, ενώ θα αποσαφηνισθεί το μέτρο της παρακράτησης φόρου στα τιμολόγια εταιρειών παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τη μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης για τα ακίνητα εμβαδού ως 100 τμ και την ύπαρξη πρόσθετης επιβάρυνσης για τους έχοντες ακίνητα άνω των 300 τμ.

Παράλληλα, αποσύρεται η εφαρμογή του μέτρου της παρακράτησης του φόρου για τις αμοιβές εταιριών παροχής υπηρεσιών με συντελεστή 8% που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Έτσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι αδικίες του νέου συστήματος, το οποίο έχει δεχθεί κριτική ότι αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξαιρείται από τα τεκμήρια η μια οικιακή βοηθός, ενώ γίνεται κλιμακωτή η φορολόγηση των bonus των στελεχών.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι μέχρι στιγμής εξαιρούνται. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 65 και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο.