Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 10.000 ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Στο φως υποθέσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής, το κόλπο με τις εκπτώσεις- Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για ελέγχους και παραβατικότητα στη Β. Ελλάδα

Αυξημένη είναι η παραβατικότητα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων των κλιμακίων της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Μετά τα πρώτα στοιχεία για τους θερινούς μήνες, όπου οι έλεγχοι είναι παραδοσιακά εντατικότεροι (δείτε εδώ), η Voria.gr παρουσιάζει σήμερα τα συγκριτικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου του 2017, φέρνοντας παράλληλα στο φως της δημοσιότητας υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής για το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 2.902 προληπτικοί έλεγχοι και 102 έρευνες για απάτες ΦΠΑ έναντι 2.118 ελέγχων και 59 ερευνών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 (αύξηση 37% και 73% αντίστοιχα). Η παραβατικότητα είναι φέτος αυξημένη καθώς έφθασε στο 62% επί των προληπτικών ελέγχων, έναντι 54% πέρυσι.

Μεταξύ των υποθέσεων βαριάς φοροδιαφυγής που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων είναι η περίπτωση καφετέριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου διαπιστώθηκε για διάστημα ενός έτους ανακριβής έκδοση αποδείξεων σε 10.000 (!) περιπτώσεις, με συνολική αποκρυβείσα αξία 357.000 ευρώ και διαφυγόντα έσοδα συνολικά 176.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η φοροδιαφυγή γινόταν με το κόλπο των εκ των υστέρων εκπτώσεων, δηλαδή με την καταχώρηση των εκπτώσεων μετά την αποχώρηση των πελατών και την πληρωμή του πλήρους λογαριασμού για την παρεχόμενη υπηρεσία.

Σε άλλη εταιρεία εστίασης, επίσης στο κέντρο της πόλης αλλά σε διάστημα 40 ημερών, βρέθηκαν 500 περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης, επίσης  μέσω εκ των υστέρων εκπτώσεων, συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

Άλλες χαρακτηριστικές υποθέσεις:

- Στις Σέρρες έμπορος αγροτικών προϊόντων εξέδωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 450.000 ευρώ.

- Στην Ανατολική Μακεδονία εταιρεία μαρμάρων απέκρυψε 700.000 ευρώ έσοδα και της βεβαιώθηκαν 410.000 ευρώ πρόστιμα για μη αναγνώριση δαπανών που είχε καταχωρίσει στα λογιστικά βιβλία της.

- Στην Κομοτηνή εταιρεία εστίασης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν εξέδωσε 1.800 αποδείξεις λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 87.000 ευρώ.

- Στα Τρίκαλα πολιτικός μηχανικός απέκρυψε εισοδήματα ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.

- Σε κομμωτήριο της Καρδίτσας διαπιστώθηκε, μετά από κατάσχεση ανεπίσημων στοιχείων, ότι δεν είχαν εκδοθεό αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε 1.000 περιπτώσεις συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

Τριπλός στόχος

Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, με τις νέες μεθόδους έρευνας και αποκάλυψης της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης που έχουν υιοθετηθεί, στόχος είναι οι έλεγχοι να έχουν το εξής τριπλό αποτέλεσμα:

-Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

-Την εμφάνιση και ανάπτυξη στάσεων φορολογικής συμμόρφωσης, τόσο από την πλευρά των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των καταναλωτών.

-Τη δημιουργία προϋποθέσεων για διαμόρφωση ενός νέου, περισσότερο ορθολογικού και κοινωνικά αποδεκτού πλαισίου φορολογικής πολιτικής, όπου η ανακατανομή των φορολογικών βαρών θα διέπεται από αναλογικότητα και ισονομία.

«Οι φορολογικοί έλεγχοι δεν αποσκοπούν στην τιμωρία των παραβατών, αλλά στην αλλαγή στάσης, συμπεριφοράς και νοοτροπίας ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις και τη σχέση κράτους-πολίτη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ