Skip to main content

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με μολότοφ στα ΜΑΤ, στην Καισαριανή

Ομάδα περίπου 40 ατόμων είχε προσεγγίσει το κτήριο καταδρομικά και είχε εκτοξεύσει βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών και οχημάτων της αστυνομίας.

Με ανακοίνωση στο διαδίκτυο ομάδα που υπογράφει ως «αναρχικοί – αναρχικές» ανέλαβε την ευθύνη για την μαζική επίθεση με μολότοφ εναντίον της έδρας των ΜΑΤ στην Καισαριανή το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το απόγευμα ομάδα περίπου 40 ατόμων είχε προσεγγίσει το κτήριο καταδρομικά και είχε εκτοξεύσει βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών και οχημάτων της αστυνομίας.

Ακολουθεί η ανάληψη ευθύνης:

«Εμείς που γράφουμε αυτήν την ανακοίνωση οργανώσαμε και φέραμε εις πέρας την επίθεση στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και έδρα των ΥΜΕΤ, το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου. Στον ίδιο ακριβώς αστυνομικό σταθμό που εννέα ημέρες πριν σύντροφοι και συντρόφισσες μας πραγματοποιούσαν επίθεση με τη δική τους φωτιά και τα δικά τους λόγια αντίστασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 2008 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΗΤΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ήταν απάντηση στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το ελληνικό κράτος. Ήταν απάντηση στους μπάτσους του, που δολοφονούν, βασανίζουν και εκβιάζουν τους εχθρούς του σε καθημερινή βάση στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις, στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης μεταναστριών. Οι μπάτσοι δεν είναι ψυχρός μηχανισμός. Στελεχώνεται και αυτός από ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των πράξεων τους. Στελεχώνεται από επαγγελματίες δολοφόνους. Ήταν απάντηση των καταπιεσμένων απέναντι στην καθημερινή εκμετάλλευση και καταπίεση που βιώνουμε άλλοτε ως εργάτες και άλλοτε ως άνεργες, ως μετανάστες, ως γυναίκες, ως έγκλειστοι μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία-φυλακές. Ήταν απάντηση όλων αυτών των ρόλων ενάντια στην ίδια τους τη φύση: μια καταστροφική επίδειξη δύναμης ενάντια στις ταυτότητες που μας εγκλωβίζουν και που παλεύουμε καθημερινά να καταργήσουμε, προκειμένου να ζούμε ως άνθρωποι, ελεύθερες.

Ο Δεκέμβρης δεν ήταν απλά μια μαθητική διαμαρτυρία όπως εσκεμμένα προσπαθούν να αποτυπώσουν στην ιστορική μνήμη αναλυτές διαφόρων αποχρώσεων. Ήταν μια πλατιά κοινωνική εξέγερση που απλώθηκε σε όλη την ελλάδα μακριά από τον έλεγχο του κράτους, του κάθε συνδικαλιστή, του κάθε μεσάζοντα και της κάθε επίδοξης ηγεσίας. Σε αυτή την εξέγερση ο αναρχικός χώρος, με τις κατακτημένες παρακαταθήκες του, λειτούργησε ταυτόχρονα ως πυροκροτητής και ως καταλύτης. Οι εξεγερμένες οικειοποιήθηκαν και διαμόρφωσαν εκ νέου προτάγματα, λογικές και πρακτικές, που ο αναρχικός χώρος προωθούσε για χρόνια. Από την αντιβία ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο ως τις πρακτικές άμεσης δράσης, τη δημιουργία δομών αγώνα και ζωής από τα κάτω, την αδιαμεσολάβητη οργάνωση μακριά από κόμματα, θεσμούς και πρωτοπορίες.

Το ότι ο Δεκέμβρης ήταν και είναι μια διαχρονική καίρια απάντηση το καταδεικνύει η στάση που είχε όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων και θεσμών. Μια στάση αποστροφής στη θέληση και στη δύναμη των εξεγερμένων να καταστρέψουν ό,τι δεν ένιωθαν δικό τους, ό,τι φαινόταν ξένο, παρότι τα πάντα γύρω μας ήτανε και είναι προϊόντα δικής μας αλλοτριωμένης δραστηριότητας. Μια στάση αποστροφής στη θέληση και στη δύναμη των εξεγερμένων να οικειοποιηθούν το χρόνο, το χώρο και τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, προς όφελος των δικών τους προταγμάτων, αναγκών και επιθυμιών. Ανάγκες και επιθυμίες που δεν ήταν ατομικές και αυθαίρετες αλλά κοινωνικές, ιστορικά δημιουργήματα της άρνησης ενός κόσμου ιδιοκτησίας, εμπορευμάτων, εξουσίας, προνομίων και αποκλεισμών. Αυτόν τον κόσμο είναι που αρνήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο ο Δεκέμβρης του 2008. Θελήσαμε να γίνουμε η κρίση τους πριν μας πλασάρουν τη δική τους κρίση. Για αυτό, σύσσωμος όλος ο κυρίαρχος λόγος προσπάθησε να τον αφομοιώσει και να τον καταστείλει. Από τη δεξιά της ''τάξης και ασφάλειας'' και την αριστερά της “κατανόησης” μέχρι τα ουρλιαχτά των τηλεμαϊντανών στα δελτία των ειδήσεων και την οργή των νοικοκυρέων ιδιοκτητών, όλοι τους επικροτούσαν την μηδενική ανοχή. Νέες κατασταλτικές μονάδες της αστυνομίας έκαναν την εμφάνιση τους, ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ο κουκουλονόμος ενώ αναβαθμίστηκε ο αντιτρομοκρατικός.

Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν και, με μια έννοια, πολλά έμειναν ίδια. Η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς, που αξιοποίησε πολιτικά στο μέγιστο την εξέγερση του Δεκέμβρη αλλά και τους μετέπειτα κοινωνικούς αγώνες, μας υπενθύμισε με το “καλημέρα” πως το κράτος έχει συνέχεια. Κάτι που ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας. Ο μαζικός μετασχηματισμός των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των αφεντικών, η στρατιωτική διαχείριση της ζωής των μεταναστών, τα σχέδια για πλήρη λεηλασία της φύσης και διάλυση της ζωής της υπαίθρου που έχει απομείνει, η αύξηση του ελέγχου και της επιτήρησης με νέες αναβαθμισμένες ψηφιακές τεχνικές είναι μερικά πράγματα που αναφέρουμε ενδεικτικά. Παράλληλα, η άνοδος του εθνικισμού και του φασισμού με παλιά και νέα-μοντέρνα προσωπεία συνεχίζεται και μόνο εμείς μπορούμε να σταθούμε απέναντι του. Ο κοινωνικά απλωμένος φασισμός νομιμοποιεί κράτος και παρακράτος να δολοφονούν με θράσος τους αγωνιζόμενους και τις καταπιεσμένες. Από τον Λάμπρο Φούντα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, μέχρι τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο».