Skip to main content

Ανάλυση Bild: Γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες δεν μπορούν πια ούτε να υποχωρήσουν

Πώς θα τραπούν σε φυγή οι Ρώσοι αφού «οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταστρέψει γέφυρες και υποδομές σε 30 πόλεις», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ακόμη και να θέλουν να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις, πώς θα τραπούν σε φυγή αφού «οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταστρέψει γέφυρες και υποδομές σε 30 πόλεις και χωριά που έχουν απελευθερώσει» διερωτάται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Με τους Ουκρανούς πολίτες να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας ότι οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών στρατιωτών έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ανακαταλαμβάνοντας πολλά εδάφη, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη νότια της Χερσώνας, δείχνει από μακριά ότι μιλάμε για πλήρη κατάρρευση του ρωσικού στρατού.

Όμως τα φαινόμενα απατούν...

Στη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει κηρύξει μερική επιστράτευση καλώντας στα όπλα 300 χιλιάδες εφέδρους την ώρα που εκατοντάδες έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να μην ντυθούν στο χακί, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αυτά αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά, ότι σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, το Κρεμλίνο αποφάσισε να μην επιστρατεύσει φοιτητές από ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επίσης και όσους θέλουν να γίνουν ιερείς και θεολόγοι.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσίευσε χθες το Κρεμλίνο στη Μόσχα, ανακαλείται η εντολή επιστράτευσης φοιτητών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια με κρατική άδεια, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και όλους όσοι θέλουν να γίνουν ιερείς ή να ασχοληθούν με άλλα θρησκευτικά επαγγέλματα.

Στο μέτωπο του πολέμου, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο Ντονέτσκ και το Χάρκοβο, περιοχές που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι Ρώσοι στο νότο έχουν συνειδητοποιήσει ύστερα από σύντομη αντίσταση, ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Πριν ακόμη ο ουκρανικός στρατός καταλάβει τις αντίστοιχες πόλεις ή τους περικυκλώσει.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, σε πολλές ουκρανικές πόλεις και χωριά, εκατοντάδες κάτοικοι- με τους περισσότερους να τελούν σε πλήρη σύγχυση - βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό ζυγό.

Βλέποντας τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλαμβάνουν εδάφη που είχαν περάσει στα χέρια των Ρώσων μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ουκρανοί αναθάρρησαν γιορτάζοντας τη νίκη τους επί των Ρώσων στρατιωτών.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, ο στρατός του Πούτιν έκανε αυτό που δεν κατάφερε στο Χάρκοβο και το Ντονέτσκ: μια τακτική υποχώρηση, δίνοντας στα στρατεύματα του Κρεμλίνου την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να χτυπήσουν ξανά.

Ρώσοι στρατιώτες άφησαν εγκαταλελειμμένα σχεδόν 400 τεθωρακισμένα οχήματα στο Χάρκοβο ή τα κατέστρεψαν. Στη Χερσώνα έχουν απομείνει περίπου 10 με 20.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι μετρούν πάνω από 100 νεκρούς στην πόλη Λιμάν που βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ .Στη Χερσώνα, οι Ρώσοι που έχασαν την ζωή τους τις τελευταίες ημέρες υπολογίζονται σε 20.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία κρατάει χιλιάδες Ρώσους αιχμαλώτους που πολέμησαν στο Χάρκοβο και το Ντονέτσκ.

Στη Χερσώνα, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να δείχνουν Ρώσους κρατούμενους.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός υποχώρησε περίπου 30 χιλιόμετρα μεταξύ των ποταμών Δνείπερου και Ινχουλέτς για να στήσει νέες, ισχυρότερες αμυντικές γραμμές κοντά στις πόλεις Χερσώνα και Νόβα Καχόβκα.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού ακριβώς έχουν αναπτυχθεί οι ρωσικές δυνάμεις. Αυτό που είναι σαφές, όμως, είναι ότι δεκάδες ρωσικά συστήματα πυροβολικού και πυραύλων μπορούν να υπερασπιστούν αυτές τις θέσεις από την άλλη πλευρά του Δνείπερου.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για το Κρεμλίνο.

Διότι δεν είναι δυνατή μια περαιτέρω υποχώρηση του ρωσικού στρατού, αφού η Ουκρανία έχει καταστρέψει τις γέφυρες πάνω από τον Δνείπερο και έχει αποδεκατίσει ρωσικά πορθμεία και γέφυρες με στοχευμένα χτυπήματα.

Αυτό καθιστά αναπόφευκτη μια αποφασιστική μάχη στα βορειοδυτικά της Χερσώνας στις όχθες του Δνείπερου, καθώς πολλοί Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Το αν αυτή η μάχη θα διαρκέσει μέρες ή μήνες εξαρτάται από την μαχητική ικανότητα της Ουκρανίας να προχωρήσει περαιτέρω, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η υποχώρηση του ρωσικού στρατού.

Γιατί ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν δεν μπορούν να υποχωρήσουν κι άλλο. Από εδώ και στο εξής, Ουκρανία και Ρωσία θα πρέπει να παλεύουν για κάθε μέτρο του εδάφους που βρίσκεται στο νότο...

Πηγή: protothema.gr