Skip to main content

Αναλυτές της Wall Street: Τα επόμενα βήματα της Fed και τα σημάδια για τις αγορές

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα κρατήσει την Fed επιθετική πολύ περισσότερο στο σημερινό κύκλο, σύμφωνα με τον Michael Wilson της Morgan Stanley.

Mε την συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ προ των πυλών, οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street διαφωνούν ως προς τον αντίκτυπο των ασθενέστερων οικονομικών στατιστικών στοιχείων στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και στο τι σημαίνει αυτό για τις μετοχές.

Ενώ στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley κρίνουν ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να περιμένει κάποιος πως η Fed θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, μολονότι επιτείνονται οι φόβοι για ύφεση – γεγονός που σημαίνει ότι οι μετοχές έχουν πολύ περισσότερα περιθώρια να υποχωρήσουν προτού αγγίξουν κατώτατο σημείο – αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. διαμηνύουν πως τα στοιχήματα ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί θα οδηγήσουν τη Fed σε αλλαγή πλεύσης, σε μία εξέλιξη που θα βελτιώσει την εικόνα για τις μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα κρατήσει την Fed επιθετική πολύ περισσότερο στο σημερινό κύκλο, σύμφωνα με τον Michael Wilson της Morgan Stanley. Ενώ στους προηγούμενους τέσσερις κύκλους η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σταμάτησε τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της προτού αρχίσει η συρρίκνωση της οικονομίας, δίδοντας σήμα ανόδου για τις μετοχές, τα σημερινά ιστορικά επίπεδα του πληθωρισμού σημαίνουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις ακόμη και όταν η ύφεση «χτυπήσει την πόρτα» της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνει ο Wilson.

«Οι αγορές μετοχών προσπαθούν να ανακάμψουν με την υπόθεση ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις, εκλαμβάνοντας την παύση ως θετικό σημάδι. Το πρόβλημα αυτή την φορά είναι ότι η παύση πιθανόν θα αργήσει να έρθει», αναφέρει ο Wilson.

Ο Μislav Matejka της JPMorgan θεωρεί ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ως προς την οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πιο εξισορροπημένοι νομισματική πολιτική, που σημαίνει ότι το δολάριο και το πληθωρισμός έχουν φθάσει σε κορύφωση.

Ο S&P 500 προσπάθησε να ανακάμψει αυτό το μήνα, οδεύοντας προς τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από πέρυσι τον Οκτώβριο μετά την απότομη πτώση του πρώτου φετινού εξαμήνου, καθώς τα εταιρικά κέρδη αποδεικνύονται καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν και ένα μεγάλο μέρος από τα αρνητικά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί. Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές περιμένουν τώρα πιο χαλαροί τη συνερίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ αυτή την εβδομάδα, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη και οπότε η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια επιπλέον κατά 75 μονάδες βάσης, μετά τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994 που έκανε τον Ιούνιο.

Ο Paolo Zanghieri, κορυφαίος οικονομολόγος της Generali Investments, αναμένει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Επίσης, ο στρατηγικός αναλυτής της Jefferies, Sean Darby, θεωρεί ότι, παρότι η οικονομία επιβραδύνεται ολοένα και περισσότερο, οι πιέσεις στις μετοχές από την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα αρχίσουν να υποχωρούν στο δεύτερο εξάμηνο.

«Σε αντίθεση με τις λέξεις “ύφεση” και “υπερβολικός πληθωρισμός” που έγιναν ιδιαίτερα συχνές τον τελευταίο καιρό, η “αλλαγή πλεύσης” αναμένεται να προσελκύσει τώρα το ενδιαφέρον», σημειώνει ο αναλυτής.

Παρ΄όλα αυτά, αυξανόμενος αριθμός αναλυτών υποστηρίζει ότι με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σταθερά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, θα χρειαστεί μία ύφεση και αξιοσημείωτη αύξηση της ανεργίας για να υποχωρήσουν σημαντικά οι τιμές καταναλωτή.

Ο Jean-Paul Jaegers της Barclays Wealth & Investmens χαρακτηρίζει πολύ πρώιμο το ράλι των αμερικανικών μετοχών της προηγούμενης εβδομάδας και εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες προτού η σύσφιγξη των νομισματικών πολιτικών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, φθάσει στο απόγειό της. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω πτώσης για τις μετοχές.

Ο Jaegers εκφράζει επίσης ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια, τα οποία άρχισαν το έτος στην κλίμακα μηδέν έως 0,25% αναμένεται να το κλείσουν στο 3,5% σε συνδυασμό με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και τη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και CNBC