Skip to main content

Αναμενόμενο το κόκκινο για τους φορείς του Κιλκίς - Έκπληξη για τη Χαλκιδική

Τι είπαν στη Voria.gr αυτοδιοικητικοί των δύο περιφερειακών ενοτήτων που βάφτηκαν σήμερα με κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από την Πολιτική Προστασία για τα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν βρίσκονται οι φορείς του Κιλκίς και της Χαλκιδικής, των δύο περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας που μπήκαν σήμερα στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη μαζί με τη Θεσσαλονίκη.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο απαγορεύεται η κυκλοφορία από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ακριβώς τι θα ισχύσει στις συγκεκριμένες περιοχές, ούτε και από πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την εξέλιξη μιλώντας στη Voria.gr ο Ανδρέας Βεργίδης, αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, όπου ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,96% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 29,8 ανά 100.000 κατοίκους. «Έχουμε χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, περίπου στο 43%, οπότε ήταν επόμενο. Όταν υπάρχει πολύς ανεμβολίαστος κόσμος, που ακούει τα φερέφωνα των αντιεμβολιαστών και κάνουν συγκεντρώσεις είναι αναμενόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βεργίδης ανέφερε ότι η αντιπεριφέρεια κάνει συνεχώς εκκλήσεις και δράσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με τους δημάρχους και τις δομές υγείας για να παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν καλά, αλλά στην πορεία η εικόνα άλλαξε. Κι αυτό ενώ στο νοσοκομείο Κιλκίς χθες νοσηλεύονταν στην κλινική Covid 17 άτομα, εκ των οποίων οι 15 ήταν αρνητές. Το κακό είναι ότι δεν πιστεύουν ότι ο κόσμος πέθανε από τον κορωνοϊό. Ακολουθούν τα σάιτ της παραπληροφόρησης και βάζουν την επιστήμη σε δεύτερη μοίρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι στις δημόσιες υπηρεσίες τα μέτρα τηρούνται, όμως φαίνεται να υπάρχει διασπορά στα καφέ και στα καταστήματα εστίασης.

Αντιθέτως, δήμαρχοι της Χαλκιδικής εμφανίστηκαν μάλλον αιφνιδιασμένοι, καθώς στην περιοχή υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να ξεπερνά το 53%, ενώ ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,87% και ο κινητός μέσος όρος κρουσμάτων φτάνει τα 32,9 ανά 100.000 κατοίκους.

«Ο δήμος έχει κατά 40% μείωση των κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα. Από τα 69 κρούσματα πέσαμε στα 42», είπε στη Voria.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. Η δήμαρχος, πάντως, ανέφερε πως τα μέτρα που μέχρι στιγμής εφαρμόζονται στις «κόκκινες» περιοχές, δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τους επαγγελματίες, καθώς έτσι κι αλλιώς και τα κλαμπ έχουν κλείσει και ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κίνηση. «Αν το έκαναν αυτό τέλος Αυγούστου θα είχαμε πρόβλημα», σημείωσε και τόνισε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος».

Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, στα όρια του δήμου του οποίου τα κρούσματα επίσης μειώθηκαν μέσα στην εβδομάδα από τα 52 στα 48. «Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Πλέον είναι καθημερινότητα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «πιθανότατα πρόκειται για ένα μέτρο πίεσης, ώστε να εμβολιαστεί ο κόσμος».