Skip to main content

Αναμνηστικά From Thessaloniki από δύο φίλες που αγαπούν την πόλη

Η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Γιαπουτζή και η σκηνογράφος Αθανασία Τσουκαλά δίνουν με την From Thessaloniki έναν φρέσκο και καλαίσθητο αέρα στα σουβενίρ.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μούσα τους και η αγάπη τους για την αισθητική η κινητήριος δύναμη που τις κάνει να κλείνουν στα αναμνηστικά τους τις εικόνες και τα σύμβολα της πόλης, με σκοπό αυτά να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Δύο φίλες, η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Γιαπουτζή και η σκηνογράφος-αγιογράφος Αθανασία Τσουκαλά, δημιούργησαν το 2016 την From Thessaloniki, θέλοντας να δώσουν έναν φρέσκο αέρα στην έννοια του σουβενίρ, αλλά και να αποτυπώσουν τη Θεσσαλονίκη στα αναμνηστικά, πέρα από τις συμβατικές φόρμες. Από t-shirts, τσάντες και εικαστικά τοίχου μέχρι καρτ ποστάλ, σημειωματάρια και σουβέρ, οι δύο φίλες, ορμώμενες από την αγάπη τους για τη νύμφη του Θερμαϊκού, δίνουν τη δική τους οπτική στα αντικείμενα, εμπνεόμενες από την κάθε γωνιά της πόλης. Έτσι στις δημιουργίες τους πρωταγωνιστούν από το ηλιοβασίλεμα της Θεσσαλονίκης και τη θέα του Ολύμπου, όπως τη βλέπει κανείς από την πόλη, μέχρι την εικόνα της Θεσσαλονίκης από τη θάλασσα αλλά και χαρακτηριστικές της περιοχές. Συχνά δε συνδυάζουν φαινομενικά αντίθετες εικόνες, που δημιουργούν έντονο αποτέλεσμα, όπως είναι για παράδειγμα η καρτ ποστάλ τους με τη Θεσσαλονίκη να φιγουράρει αλά… Hollywood στα Κάστρα. Και παρόλο που το απόλυτο τοπόσημο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, ξεπουλάει ως μοτίβο στα σουβενίρ της From Thessaloniki, τελευταία κερδίζουν έδαφος και οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, τις οποίες όλο και περισσότεροι τουρίστες ζητούν για να θυμούνται τη Θεσσαλονίκη.

Η Αθανασία Τσουκαλά και η Ευαγγελία Γιαπουτζή



«Το σουβενίρ είναι μια χειροπιαστή ανάμνηση, ένα φυσικό αντικείμενο που ανακαλεί μια μνήμη και για τον κάθε έναν είναι κάτι άλλο. Στόχος μας ήταν να δώσουμε διαφορετικά ερεθίσματα τόσο στον τουρίστα όσο και στον Θεσσαλονικιό που θα ήθελε να δωρίσει ένα αναμνηστικό από την πόλη του σε έναν ξένο» λέει στη Voria.gr η Ευαγγελία Γιαπουτζή.



Η στροφή στα σουβενίρ και η τουριστική Θεσσαλονίκη



Η Ευαγγελία Γιαπουτζή μέσα στην κρίση και με τον οικοδομικό κλάδο να έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, αποφάσισε να κάνει στροφή στην επαγγελματική της πορεία και να εστιάσει στο design. Σε συνεργασία με τη φίλη της Αθανασία Τσουκαλά άρχισαν να σχεδιάζουν αντικείμενα για καταστήματα με πιο προχωρημένα σουβενίρ στην Αθήνα, με χαρακτηριστική μια σειρά από μπάμπουσκες, τις οποίες ονόμασαν The Big Three Nesting Dolls, που δεν ήταν άλλες από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

Άλλωστε, και οι δύο είχαν ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό και είχαν διαπιστώσει ότι τα παραδοσιακά σουβενίρ είχαν αλλάξει και γίνονταν όλο και πιο καλαίσθητα και διαφορετικά. Για περίπου μία διετία συνέχισαν έτσι και το 2016, βλέποντας την τουριστική στροφή που είχε πάρει η Θεσσαλονίκη στο μεταξύ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Δημητρίου Γούναρη το δικό τους εργαστήριο και κατάστημα.

Ξεκίνησαν με το λογότυπο του From Thessaloniki, εμπνευσμένο από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης και άρχισαν να σχεδιάζουν από καρτ ποστάλ με θέμα την πόλη μέχρι αντικείμενα για παιδιά. Παράλληλα, φιλοξένησαν από την πρώτη στιγμή δημιουργίες και άλλων σχεδιαστών από τη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ντόπιους δημιουργούς.



«Θέλαμε να δούμε περισσότερη Θεσσαλονίκη στα σουβενίρ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια στα λίγα μαγαζιά με αναμνηστικά στην πόλη υπήρχαν ελάχιστα πράγματα που να παραπέμπουν σε αυτή, αφού τα περισσότερα αφορούσαν γενικά την τουριστική Ελλάδα, όπως οι… ανεμόμυλοι» λέει στη Voria.gr η Ευαγγελία Γιαπουτζή. Η ίδια μάλιστα οραματίζεται και μια σειρά σχεδίων όπου γνωστά τοπόσημα της πόλης θα συνδέονται με συναφή τοπόσημα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως για παράδειγμα η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) με την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι ή ο Λευκός Πύργος με τον Πύργο της Πίζας.