Skip to main content

«Αναπαράσταση. Πέρα από την εικόνα»

«Αναπαράσταση Ι» του Γιάννη Χρήστου υπό τη διεύθυνση του Αλέξη Αγραφιώτη με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου.
Τον τίτλο του έργου «Αναπαράσταση» του Γιάννη Χρήστου δανείζεται η περφόρμανς «Αναπαράσταση. Πέρα από την εικόνα» με μουσικά αποσπάσματα  διαφόρων εποχών και γεωγραφικών περιοχών που κάνει πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, σε αίθουσα της  Πινακοθήκης (Gemäldegalerie) ανάμεσα σε έργα εποχής μπαρόκ.

H «Αναπαράσταση. Πέρα από την εικόνα» είναι μια παραγωγή της Σαμπρίνα Χέλτσερ και του μουσικού συνόλου Kaleidoskop, την οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου. Η παραγωγή αποτελείται από τέσσερα έργα διαφόρων εποχών: μουσική προφορική παράδοση από την Ιαπωνία (gagaku), ένα σόλο κρουστών του Ιάπωνα συνθέτη Τασίο Χοσοκάβα (έργο του 1993), «Αναπαράσταση Ι, ο βαρύτονος» του Γιάννη Χρήστου (1965) και το έργο «Spem in alium» του Άγγλου συνθέτη  Τόμας Τάλις (16ος αιώνας).

Η παράσταση έχει τον χαρακτήρα περφόρμανς και τονίζει τις ρίζες του θεάτρου και τις παραδόσεις του σε διάφορες εποχές και διαφορετικούς πολιτισμούς. Η «Αναπαράσταση Ι» για βαρύτονο, βιόλα και ενόργανο σύνολο του Γιάννη Χρήστου παρουσιάζεται από το μουσικό σύνολο Kaleidoskop υπό τη διεύθυνση του Αλέξη Αγραφιώτη και με σολίστα τον βαρύτονο Jonathan de la Paz Zaens.

Η «Αναπαράσταση» είναι ένα είδος «πρωτοεκτέλεσης» πρωτόγονων, προϊστορικών, μυστηριακών και ονειρικών τελετουργιών μεταφερμένων σε μια νέα πραγματικότητα, με έναν ψυχοδραματικό τρόπο. Ο συνθέτης είχε σχεδιάσει περίπου 130 «Αναπαραστάσεις», από τις οποίες πρόλαβε να ολοκληρώσει μόνο τις τέσσερις, με πιο γνωστές την «Αναπαράσταση Ι, ο βαρύτονος»(1968), για βαρύτονο, βιόλα και ενόργανο σύνολο, την «Αναπαράσταση ΙΙΙ, ο πιανίστας» (1968) για ηθοποιό, ενόργανο σύνολο και μαγνητοταινίες, και τον «Επίκυκλο» (1968) για continuum και σύνολο τροποποιήσιμης σύνθεσης που περιλαμβάνει μια ομάδα continuum και μια ομάδα για happenings.