Skip to main content

Αναπηρικά αμαξίδια πάρκαραν στη Νίκης για... πέντε λεπτά (φωτό+vid)

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν μια διαφορετική δράση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Επιστρέφω σε πέντε λεπτά». Με αυτό το μήνυμα-δικαιολογία που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι Έλληνες οδηγοί όταν καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ δεκάδες αναπηρικά αμαξίδια κατέλαβαν το οδόστρωμα του λεωφόρου Νίκης, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μια διαφορετικής δράσης.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν τη σημερινή εκδήλωση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των οδηγών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά και την περαιτέρω οδηγική ασφάλεια.

Ο Δημήτρης Αντώνιου, γνωστός ακτιβιστής για τα θέματα ΑμεΑ και συγγραφέας μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για τη μόνιμη δικαιολογία των οδηγών που καταλαμβάνουν θέσεις ΑμεΑ, ωστόσο τα πέντε λεπτά που αναφέρουν ως χρόνο επιστροφής είναι πολύ περισσότερα.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο παραολυμπιονίκης και αστυνομικός Αντώνης Τσιαπατάκης, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη παιδείας στους Έλληνες οδηγούς που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχημάτων αλλά και ανεπίτρεπτων οδηγικών συμπεριφορών.

Παράλληλες εκδηλώσεις ήταν αυτή του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης που μοίρασε κράνη σε μοτοσικλετιστές, ενώ η Διεύθυνση Τροχαίας είχε εγκαταστήσει προσομοιωτή τροχαίων ατυχημάτων για μαθητές σχολείων.

Ακόμα, έγινε παρουσίαση ενός ρομποτικού συστήματος προστασίας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, του WedoCare, το οποίο δημιούργησαν μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.
Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται όταν πλησιάζει αυτοκίνητο και ελέγχει με μαγνητικό αναγνώστη αν το όχημα διαθέτει άδεια στάθμευσης ΑμεΑ. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημά του, προειδοποιείται με ανάλογο ηλεκτρονικό μήνυμα και αν δεν το απομακρύνει εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ειδοποιείται η τροχαία για να επιδώσει άμεσα κλήση.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε πως «όλα έχουν να κάνουν με την υποδομή, την αστυνόμευση και την παιδεία. Σήμερα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν κακοί δρόμοι. Οφείλουμε να τους ασφαλτοστρώσουμε, αλλά και να τους συντηρούμε σωστά. Κάτι που θα κάνουμε άμεσα. Επίσης, η αστυνόμευση είναι κάτι σημαντικό. Οφείλουμε να τιμωρούμε όλους όσους παρκάρουν πάνω σε μπάρες ΑΜΕΑ, σε δίοδο τυφλών ή εμποδίζουν την άνετη κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια. Όσον αφορά την παιδεία θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι οδηγοί ότι το κράνος σώζει ζωές. Ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια του οδηγού θα πρέπει να τα υιοθετούμε χωρίς δεύτερη σκέψη».