Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
x

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου ανάπλασης της ΔΕΘ - Πράσινο στο Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ

Στην έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), προχώρησε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ένα ακόμη θετικό βήμα προς την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου ανάπλασης των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού φορέα της πόλης, με παράλληλη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Είχε προηγηθεί το διπλό πράσινο φως στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (ΣΜΣ) του ΥΠΕΝ, στα μέσα Απριλίου, μετά από τη θετική εισήγηση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης.

Το master plan θα τεθεί σε διαβούλευση από τον δήμο Θεσσαλονίκης για περίπου 45 ημέρες, προκειμένου εν συνέχεια να περάσει από το ΣτΕ. Θα ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του ΕΧΣ, το πρώτο που βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο. Υπενθυμίζεται πως, σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, σε αντίστοιχη πορεία αξιολόγησης και εγκρίσεων έχει εισέλθει και το ΕΧΣ για τη «Νέα Τούμπα».

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ θα υπογραφεί και το σχέδιο του ΠΔ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική ωρίμανση του έργου και να έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες εντός του 2021, ώστε από το 2022 να αρχίσουν οι εργασίες. Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι η νέα, αναπλασμένη ΔΕΘ να εγκαινιαστεί το 2026, ώστε να συμπέσει με τα 100ά γενέθλια του Εκθεσιακού Κέντρου.

Διαβάστε ακόμη: Ανάπλαση ΔΕΘ: Οι χώροι της Έκθεσης που θα αποδοθούν στην πόλη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σημαντικές επενδύσεις όπως:

 ·         Η έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

·         Η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΤΑΤΟΙ CLUB TC LIMITED» και του σωματείου «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΤΟΙΟΥ» στο Δήμο Αχαρνών

·         Η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την επένδυση της εταιρείας «ISOMAT ΑΒΕΕ» στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας.

·         Η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ξενοδοχειακή επένδυση στη θέση Καστελλάκια πλησίον του παραλιακού οικισμού Πλατύ Γιαλός του Δήμου Μυκόνου.


Επιπλέον, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω πολεοδομικά θέματα:

 ·         Η εφαρμογή του Μέσου Συντελεστή Δόμησης του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτική Ενότητα Πατρέων στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας του Δήμου Πατρέων.

·         Η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Εορδαίας Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής λόγω αναπτυξιακών έργων της ΔΕΗ.

·         H προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (ΔΣΣΑ) σε τμήμα του Δημοσίου Ακινήτου στο Δήμο Ασπρόπυργου Αττικής».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ