Skip to main content

Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Κροατίας: Δεν θα επιτρέψουμε να αποτύχει η διεύρυνση

Ο κ. Κίκερετς αναμένει μέχρι τη Σύνοδο τον Μάιο να δοθεί πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Την αφοσίωσή της Κροατικής προεδρίας της ΕΕ στη συνέχιση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Στρίμπορ Κίκερετς, που ήταν βασικός ομιλητής στο 2ο Thessaloniki Regional Forum που πραγματοποιείται σήμερα στο MET.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος πέρασαν 17 χρόνια από την τελευταία Σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων κατά την οποία μάλιστα αποκρυσταλλώθηκαν τα πλεονεκτήματα τέτοιων συναντήσεων τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις βαλκανικές χώρες.

«Η πεποίθηση ότι τέτοιες, τακτικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων είναι μεγάλης σημασίας και για τις δύο πλευρές ήταν ο βασικός λόγος που η Κροατία πρότεινε να διεξαχθεί και άλλη μια σύνοδος στη διάρκεια της δικής μας προεδρία», τόνισε ο κ. Κίκεριτς αναφερόμενος στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο και στην οποία έχουν στρέψει το βλέμμα οι βαλκανικές χώρες και κυρίως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες δέχθηκαν αρνητική απάντηση αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά το γαλλικό βέτο.

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες σύνοδοι πρέπει να λαμβάνουν χώρα κάθε δύο χρόνια, επισήμανε ο ίδιος. «Αναμένουμε η σύνοδος στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο να είναι επιτυχής και μέχρι τότε να έχει δοθεί πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Σύνοδος θα είναι μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της Ευρώπης και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να ορίσουμε τη μελλοντική σχέση μεταξύ όλων των κρατών της γειτονιάς μας την επόμενη δεκαετία. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη παραμένει αφοσιωμένη στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής», υπογράμμισε.

«Η διεύρυνση αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της ΕΕ και τη βοήθησαν να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Δεν θα επιτρέψουμε την πολιτική διεύρυνσης να αποτύχει», πρόσθεσε.

Μάλιστα σημείωσε πως αμφιβάλει αν κάποια άλλη χώρα που θα ήταν στην προεδρία θα έδινε τέτοια βαρύτητα στο θέμα αυτό αλλά για μια χώρα όπως η Κροατία, που ανήκει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το να θέσει ως προτεραιότητα τη διεύρυνση στα Βαλκάνια είναι αυτονόητο. Διευκρίνισε πως οι Σύνοδοι μεταξύ ΕΕ και δυτικών Βαλκανίων πρέπει να διεξάγονται κάθε δύο χρόνια ενώ αναφερόμενος στις βαλκανικές χώρες σημείωσε πως και αυτές πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεία εφαρμόζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.