Skip to main content

Αναπόφευκτη η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2010

Από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν πως «αν χρειασθεί να γίνει, θα γίνει», ανοίγοντας από τώρα το δρόμο των αλλαγών που αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.
Νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό θα καταθέσει η κυβέρνηση, το πιθανότερο, προς τα μέσα Μαρτίου. Το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2010, ενώ ανοικτό αφήνεται το σχετικό ενδεχόμενο ακόμα και στην Εισηγητική Έκθεσή του. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά και δεν διαψεύδεται πλέον ούτε από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία εμφανίζονται πολύ συγκρατημένα στις προβλέψεις τους, κατά τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους. «Αν χρειασθεί να γίνει, θα γίνει», λένε χαρακτηριστικά.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η κίνηση αυτή, εφόσον αποφασισθεί οριστικά, να εξελιχθεί παράλληλα με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα πάει στη Βουλή προς τα μέσα Μαρτίου. Αυτή θα είναι και μια κίνηση κατευνασμού των Βρυξελλών, οι οποίες αναμένεται να αντιδράσουν έντονα στις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ο λόγος; Οι περισσότερες από τις πηγές εσόδων που προβλέπει είναι μιας χρήσης, ενώ η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει τη χώρα μας ότι αυτό που θέλει είναι επαναλαμβανόμενες. Κατά συνέπεια, τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση να μην προχωρήσει, τελικώς, σε αναθεώρηση είναι κάτι παραπάνω από περιορισμένα.