Skip to main content

«Αναποτελεσματικά τα όποια μέτρα αν δεν έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση»

«Η στήριξη της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης, αποτελεί μοναδική επιλογή για την πολιτική που θα ακολουθήσει η πολιτεία», δηλώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού Θεσσαλονίκης, μετά από σύσκεψη
«Η στήριξη της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης, αποτελεί μοναδική επιλογή για την πολιτική που θα ακολουθήσει η πολιτεία», δηλώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού Θεσσαλονίκης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ο.Β.Σ.Θ. και της Ο.Ε.Ε.Θ. σε συνεργασία με την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. με θέματα το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται άμεσα η θέσπιση νέου αναπτυξιακού νόμου όπου θα τεθεί σε εφαρμογή η χρηματοδότηση των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ, όπως προτάθηκε από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς. Να διευκολύνει δηλαδή τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους (μείωση του πλαφόν ένταξης, διατήρηση των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων). Η καθυστέρησή τους καθιστά ανεφάρμοστη και ανεδαφική την προσδοκία αύξησης των εσόδων του κράτους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.

«Η επιβολή και ειδικού φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοίας, γουναρικά, δερμάτινα, υποδήματα - τη στιγμή μάλιστα που εξαιρεί τα εισαγόμενα αυτοκίνητα έως 17.000 ευρώ, πλήττει μια σειρά από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής, που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ και την τρέχουσα οικονομική κρίση θα αφανιστούν οριστικά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, τα όποια φορολογικά μέτρα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αν δε συνοδευτούν από ριζική μεταβολή της όλης φιλοσοφίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τη στροφή τους σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. «Χωρίς ανάπτυξη, πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν ΜμΕ για να συμβάλλουν στην φορολογική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, οι επιχειρηματίες ζητούν σταθερή χρηματοδότηση των ταμείων επί ποσοστού του ΑΕΠ (0,646%), καμία αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας και καμία μείωση των συντάξεων.

«Στο ασφαλιστικό, η διαπίστωσή μας είναι ότι παρόλο που ο Ο.Α.Ε.Ε. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας με 2.400.000 ασφαλισμένους, είναι το πλέον υποχρηματοδοτούμενο ταμείο και δεν έχει την προτεραιότητα που του αρμόζει από την πολιτεία. Σύμφωνα με πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το πρόβλημα του ταμείου δε λύνεται με μείωση των συντάξεων, αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό πως χωρίς ισχυρές τις Μ.Μ.Ε., κανένα πρόγραμμα «σταθερότητας» δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα και την κρίση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι επαγγελματοβιοτέχνες προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που τα μέτρα που θα ληφθούν θίγουν τον κλάδο τους.