Skip to main content

Αναποτελεσματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα

Εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Εργαστήριο έρευνας και μελέτης των Διεθνών Σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κεντρικός της ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, μέλος του  Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μετά την παρουσίαση του ρόλου και του έργου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο κ. Σαρμάς τόνισε ότι κριτήριο για την πρόοδό μας αποτελεί η δυνατότητά μας να δανειζόμαστε από τις διεθνείς αγορές. Στις αιτίες της σημερινής κατάστασης εντόπισε την απουσία ελέγχου δεδομένου ότι «δεν ξέραμε τι γινόταν στη δημόσια διαχείριση» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας μας, οι οποίοι, όπως τόνισε αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί στο να ελέγξουν την σπατάλη και την διαφθορά, καθώς εστιάζουν στην τυπική νομιμότητας και όχι στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Ενώ στις αδυναμίες μας προσέθεσε και την έλλειψη στρατηγικής σκέψης, καθώς ο νόμος στην Ελλάδα έχει γίνει αυτοσκοπός και όχι μέσο. «Εδώ στην Ελλάδα ψηφίζουμε έναν νόμο και λέμε πως όλα θα πάνε καλά, δεν εξετάζουμε το εάν και πώς εφαρμόζεται» όπως τόνισε.  Η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση λόγω ενός εκρηκτικού συνδυασμού μεγαλύτερου ελλείμματος, μεγαλύτερου δημόσιου χρέους και ύφεσης.

Στην παρέμβαση του ο επίκουρος καθηγητής κ. Δημήτρης Σκιαδάς, ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων. Η διαδικασία ελέγχου δεν πρέπει να εξαντλείται σε παράλληλους μονόλογους, τόνισε ο κ. Σκιαδάς, για να συμπληρώσει ότι και οι διεθνείς φορείς που ελέγχουν την Ελλάδα έχουν προβλήματα δημοσιονομικής αξιοπιστίας, αλλά πάντως δείχνουν (ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να μαθαίνουν από τα λάθη τους. 

Στη συνέχεια, ο  Επίκουρος Καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη για συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών μεταξύ Ευρωπαϊκού και εθνικών πλαισίων με βάση τη προταθείσα σχετική Οδηγία. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των δημοσιονομικών πολιτικών δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης, το οποίο πρέπει να αποτελεί βάση όχι μόνο μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής κ. Ιωάννης Χατζηδημητρίου στο χαιρετισμό του σχολίασε πως το Ελληνικό κράτος έχει αποτύχει στο να ελέγξει τον εαυτό του ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταλάβει πως λειτουργούν οι διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην δραχμή, υπογράμμισε ο κ. Πρύτανης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Καθηγητής κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος υπογράμμισε την αξία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη Δημόσια Διοίκηση.