Skip to main content

Αναπτύσσεται η αγορά logistics στην Ευρώπη – Ελκυστική η Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της BNP Paribas για την εξέλιξη της αγοράς logistics στο 4ο τρίμηνο του 2018 – Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Σημαντική άνοδο καταγράφει η ευρωπαϊκή αγορά εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), που βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση εδώ και δεκαετίες, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (οι on-line πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμό 12-14% ετησίως), σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων, έχουν επηρεάσει θετικά τα ενοίκια, τα οποία αναπτύσσονται στις καλύτερες τοποθεσίες της Ευρώπης.

Το παραπάνω προκύπτει από έρευνα της BNP Paribas Real Estate για την πορεία της αγοράς logistics στην Ευρώπη κατά το 4ο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η επενδυτική αγορά αναπροσαρμόστηκε – όπως αναμενόταν – μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν το 2017, ενώ ο όγκος των επενδύσεων διπλασιάστηκε σε 5 χρόνια. «Η βιομηχανική είναι η μοναδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει μια τόσο ισχυρή τάση και οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο», αναφέρει χαρακτηριστικά η BNP Paribas.

«Παρά την επιβράδυνση του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά τις επενδύσεις στα logistics, που αναμένουμε να παραμείνουν ισχυρές το 2019», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής της Logistics Europe στην BNP Paribas Real Estate, Βίνσεντ Ρόμπιον.

Τα βασικά στοιχεία που καταγράφονται για την ευρωπαϊκή αγορά logistics είναι τα εξής:

- Η ζήτηση είναι ισχυρή και τα ποσοστά απορρόφησης είναι 15% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας
-Η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες κατέγραψαν νέο ρεκόρ στον όγκο των συναλλαγών το 2018
- Η προσφορά παραμένει ανεπαρκής για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των τελικών χρηστών παρά τις νέες εξελίξεις
- Τα ενοίκια είναι σε άνοδο. Συγκεκριμένα, τα μισθώματα αυξήθηκαν κατά 4% το 2018 σε μια ομάδα 38 πόλεων σε όλη την Ευρώπη
- Οι βασικές αποδόσεις της εφοδιαστικής αναμένεται να μειωθούν σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές κατά το 2019
- Τα logistics και οι βιομηχανικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 13% της συνολικής αγοράς εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη
- Οι επενδυτές από την Ασία βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης logistics σε ολόκληρη την Ευρώπη
- Οι βασικές αποδόσεις είναι συμπιεσμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, μία κατάσταση που σε ορισμένες αγορές φθάνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα: Στη Γερμανία άγγιξαν στο 4,05% στο τέλος του 2018. Στη Γαλλία, οι αποδόσεις έφθασαν στο 4,18% το 2018 και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά το 2019. Περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων αναμένεται στην Ισπανία όπου υπάρχει κάποια πιθανότητα αύξησης των prime rentals. Παρόλο που οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα περιουσιακά στοιχεία της εφοδιαστικής παραμένουν λιγότερο δαπανηρά σε σχέση με τα γραφεία και το retail.

Η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της BNP Paribas Real Estate για την Ελλάδα, τα logistics στην Αθήνα έχουν από τις υψηλότερες αποδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση στο 4ο τρίμηνο του 2018 ανήλθε στο 9,5%, μειωμένη ωστόσο από το 11% στην αντίστοιχη περίοδο του 2017. Μεγαλύτερες αποδόσεις από την Αθήνα καταγράφουν μόνο οι εκμεταλλεύσεις σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων στην Αγία Πετρούπολη (11,2%) και στη Μόσχα (11%).

Το μέσο ενοίκιο στην Αθήνα αγγίζει τα 48 ευρώ/τμ,με ανοδικές τάσεις, λόγω της έλλειψης σύγχρονων χώρων, και είναι από τα πλέον ελκυστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη Δανός & Συνεργάτες, η οποία αποτελεί τον συνεργάτη της BNP Paribas Real Estate στην Ελλάδα, ο τομέας των logistics εμφανίζει ιδιαίτερες προοπτικές, λόγω της θέσης και των συνδέσεων της πόλης (θαλάσσιες, οδικές, σιδηροδρομικές). Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχής (ΒΙΠΕΘ – ΒΙΠΑΘΕ) με δυνατότητες επέκτασης.

Οι αποδόσεις που καταγράφουν τα logistics στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλότερες από αυτές στην Αθήνα και ανέρχονται σε 10,5%-12%. Σχετικά με τις τιμές, αυτές έχουν ως εξής: οι τιμές πώλησης για παλιές κατασκευές κυμαίνονται μεταξύ 200 και 280 ευρώ/τμ και για νέες 300-500 ευρώ/τμ, οι τιμές μισθωμάτων ανέρχονται σε 1-2 ευρώ/τμ για παλιά κτήρια και 1,5-3,5 ευρώ για νέα.