Skip to main content

Αναπτύσσουν τη δενδροκομία με Ολοκληρωμένη Διαχείριση Φύτευσης

Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Φύτευσης οπωροφόρων δένδρων ύψους 2,7 εκατ. ευρώ εφαρμόζει η Ομάδα Παραγωγών Αργισσα

Η ανάπτυξη της δενδροκομίας, είναι ο βασικός στόχος του  πενταετούς προγράμματος   ολοκληρωμένης διαχείρισης φύτευσης οπωροφόρων δένδρων, ύψους 2,7εκατ. ευρώ, που εφαρμόζει η Ομάδα Παραγωγών Αργισσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων Τυρνάβου για να επιτυγχάνει  μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη παραγωγή.


Η Ομάδα Παραγωγών  Αργισσα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της κ. Αλέξανδρος Μπαντραλέξης στη Voria.gr,  ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό το 2007, το οποίο   επιδοτείται με 70% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  έχει τη στήριξη  του δήμου Τυρνάβου, ο οποίος τους παραχώρησε έκταση 20 στρεμμάτων για την κατασκευή των εγκαταστάσεων τους. Οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν τη δημιουργία ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων, χωρητικότητας 1.200 τόνων και ενός συσκευαστηρίου-διαλογητηρίου. Όπως αναφέρει ο κ. Μπαντραλέξης οι εγκαταστάσεις άρχισαν ήδη να κατασκευάζονται και η συνολική έκταση τους είναι 3.000τ.μ.. Το ψυγείο ευελπιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ όλο το συγκρότημα πιστεύει ότι θα είναι έτοιμο εντός του εξαμήνου του 2009.


Ο κ. Μπαντραλέξης, επισημαίνει ότι η Ομάδα Παραγωγών αν και  ξεκίνησε με 25 παραγωγούς το 2007, γνώρισε μεγάλη απήχηση, καθώς  σήμερα συμμετέχουν 52 παραγωγοί διαφόρων οπωροφόρων δένδρων. 


Τα οπωροφόρα δένδρα  της Ομάδας Παραγωγών καλλιεργούνται  σε 2.500 στρέμματα. Το 70% της παραγωγής της Ομάδας Παραγωγών Αργισσα, αφορά αχλάδια, βιομηχανικό ροδάκινο, καθώς και πολλά άλλα δένδρα, όπως βερικοκιές, δαμασκηνιές, κερασιές, αμπέλια και άλλα.


Στόχος της ομάδας παραγωγών τονίζει, είναι να ενώσει μεμονωμένους αγρότες, να εφαρμόσουν κοινή τεχνογνωσία , κοινά συστήματα καλλιέργειας για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, ομοιόμορφη, ποιοτική παραγωγή  και να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί. 


Σημειώνει ότι με την  Ολοκληρωμένη Διαχείριση εξασφαλίζεται η μείωση   της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το οικονομικότερο δυνατό αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση με στόχο την παραγωγή ασφαλών προιόντων για τον καταναλωτή. 


Πάντως στους μεσοπρόθεσμους στόχους της ομάδας συμπεριλαμβάνονται και οι εξαγωγές. Στους μακροπρόθεσμους δεν αποκλείει την περίπτωση η ομάδα παραγωγών να προχωρήσει στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Επί του παρόντος δεν θεωρεί κατάλληλες τις συνθήκες. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κύκλος εργασιών  της ομάδας το 2008 ήταν   1,100 εκατ. ευρώ περίπου και διέθεσαν  2.500.000 κιλά ροδάκινα, αχλάδια, βερύκοκα, καρπούζια, βιομηχανικά ροδάκινα και αχλάδια κ.ά.  Για την  παραγωγή φέτος αναφέρει οτι αυξήθηκε  σε 3,7εκατ. κιλά, έναντι 2,5εκατ., πέρυσι. Για το τζίρο , εξηγεί ότι εξαρτάται από τις τιμές που θα επιτευχθούν, καθώς αυτές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και δεν σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά τα αχλάδια θα πωλούνται με καλύτερη τιμή για τον παραγωγό. Για φέτος λοιπόν σημειώνει ότι δεν επιτεύχθηκαν καλές τιμές και γιαυτό ο κύκλος εργασιών θα περιοριστεί στο 1,250εκατ. ευρώ, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το 2008.  


Ο κ. Μπαντραλέξης αναγνωρίζει ως συγκριτικό πλεονέκτημα για   κάθε μέλος της Ομάδας  πως  μετά τη συγκομιδή διαθέτει ψυκτικούς χώρους για να αποθηκεύσει τα προϊόντα του και να μην είναι αναγκασμένος να τα διαθέσει στον έμπορο σε οποιαδήποτε τιμή.


Τέλος για την ονομασία της Ομάδας Παραγωγών Άργισσα, διευκρινίζει ότι πρόκειται για την  αρχαία ονομασία της περιοχής Δένδρων, το οποίο αποτελεί το brand name της Ομάδας τους.