Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σημάδια νέας... ανοικοδόμησης στη Θεσσαλονίκη-Ανάρπαστα τα νεόδμητα

Έκρηξη ζήτησης για την αγορά οικοπέδων, στο παιχνίδι μπαίνουν επιχειρηματίες εκτός του κατασκευαστικού κλάδου. Πού κυμαίνονται οι τιμές στα νεόδμητα

Ανάρπαστα γίνονται τα νεόδμητα διαμερίσματα, τα οποία αν και λιγοστά στη Θεσσαλονίκη, πωλούνται πριν καν ολοκληρωθούν. Στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται πως κατασκευάζονται περί τις 150 καινούργιες οικοδομές, αριθμός που φαντάζει μικρός, ωστόσο σύντομα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν κρίνει κανείς από το ενδιαφέρον που καταγράφεται για την απόκτηση οικοπέδων.

Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων για την αγορά οικοπέδου θέτουν τον πήχυ στο 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στο παιχνίδι της νέας... ανοικοδόμησης της πόλης προστίθενται και επιχειρηματίες, που δεν προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά διαβλέπουν πως στο χώρο αυτό ξεκινά μια νέα άνθιση που θα αποδώσει καρπούς.

Δεδομένου πως η κτηματαγορά και η κατασκευή νέων οικοδόμων είχε παγώσει κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, η αναγέννηση της πλέον μοιάζει με μονόδρομο καθώς τα νεόδμητα διαμερίσματα το προηγούμενο διάστημα καλύφθηκαν με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει επενδυτές να στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένων, τα οποία συνήθως χρειάζονται γενναία ανακαίνιση για να πληρούν τις προδιαγραφές του αγοραστή τους.

«Η αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων εξελίσσεται σε τάση με αυξητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν περιπτώσεις οικοδομών που πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους έχει πωληθεί το 100% των διαμερισμάτων τους. Έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται πολυκατοικίες στη Νέα Πολιτεία, στον Εύοσμο. Ωστόσο η μερίδα του λέοντος των νέων, υπό κατασκευή, οικοδομών είναι στην Καλαμαριά, στη Χαριλάου, και στη Βούλγαρη» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο η Θεσσαλονίκη διαθέτει οικόπεδα όμως στην επόμενη διετία, εκτιμά, πως το υπάρχον απόθεμα θα εξαφανιστεί καθώς η ζήτηση συνεχώς θα αυξάνεται.

Η πλειονότητα των πολυκατοικιών που κατασκευάζονται είναι πενταόροφες ενώ ανάλογα με το οικόπεδο και τις προδιαγραφές που θέτει ο κατασκευαστής ο κάθε όροφος μπορεί να έχει τρία, ή τέσσερα διαμερίσματα.

Το προφίλ των αγοραστών

Οικογενειάρχες ηλικίας 30 έως 55 ετών, αναζητούν κατά κύριο λόγο νεόδμητα διαμερίσματα, για τα οποία δεν φαίνεται να κάνουν... εκπτώσεις στις επιλογές τους. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτοί που αναζητούν καινούργιες κατοικίες, παραμένουν σταθεροί στον επιλογή τους και δεν δείχνουν να δελεάζονται με μεταχειρισμένες, οι οποίες ενδεχομένως να κινούνται στις ίδιες τιμές το τμ, αλλά είναι μεγαλύτερες.

Η πλειονότητα των αγοραπωλησιών γίνεται με ποσοστό δανεισμού -μικρότερου ή μεγαλύτερου ανάλογα με την περίπτωση- επί του συνολικού ποσού, δίνοντας, πάντως, το μήνυμα πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης.

Οι τιμές πώλησης των καινούργιων διαμερισμάτων ανά τμ κυμαίνονται από 1.800 έως 2.500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται όπως λέει o κ. Γεωργάκος οι τιμές να αγγίξουν και τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, τη θέση της οικοδομής, τον όροφο και τις παροχές του διαμερίσματος.